2019-12-12

Yleiset yrityslainatermit ja -määritelmät

 

On erittäin tärkeää varmistaa, että ymmärrät täysin termistön, jota lainanantaja käyttää lainahakemuksessaan ja mitä yrityslainasopimuksessasi lukee. Varmistamalla, että tunnet termit, tiedät täysin mitä odottaa yhteistyöltä lainanantajan kanssa. Auttaaksemme sinua olemme laatineet luettelon tärkeimmistä lainatermeistä, jotka sinun pitäisi tuntea.

Etsiessäsi yrityslainaa ensimmäistä kertaa, voivat uudet termit olla melko hämmentäviä.

Katsotaanpa tarkemmin termejä, joita kohtaat useimmiten:

Käyttöpääoma

Käyttöpääoma tarkoittaa kaikkea rahaa, jonka yrityksesi käyttää jokapäiväisiin menoihin.

Yritysmuoto

Yritysmuoto osoittaa, mihin luokkaan se kuuluu laillisesti. Valitsemasi ja ilmoittamasi yritysmuoto vaikuttaa tapaan, jolla yrityksesi toimii lain puitteissa. Kaikki yritykset yksityisyrittäjistä osakeyhtiöihin tarvitsevat virallisen yritysmuodon koostaan riippumatta.

Rahavirtalaskelma

Kun teet rahavirtalaskelman, merkitset kaikki yrityksesi sisään ja ulos suorittamat rahavirrat tiettynä ajanjaksona.

Tuloslaskelma

Tuloslaskelma on tilinpäätöksen asiakirja, joka osoittaa yrityksesi tulot ja menot tiettynä ajanjaksona.

Monet yritykset tarvitsevat tuloslaskelman hakeakseen yritysrahoitusta.

Maksuajan pidennys

Maksuajan pidennys on maksun eräpäivän jälkeen oleva ennalta sovittu ajanjakso, jonka aikana voit suorittaa maksun ilman myöhästymismaksuja.

Velkarahoitus

Velkarahoitus on laina tai mikä tahansa yrityksesi rahoitustapa, joka edellyttää, että maksat tietyssä ajassa takaisin sekä lainapääoman sekä korkoa.

Lainasopimus

Tämä on lainasopimukseksi kutsuttu sopimus, joka sinun on allekirjoitettava ottaessasi velkaa. Siinä kirjataan lainasi ehdot.

Laina-aika

Tämä viittaa ajanjaksoon, jonka aikana sinun on maksettava yrityksesi ottama laina takaisin. Laina-ajat voivat vaihdella 3 kuukaudesta 25 vuoteen riippuen yrityksesi taloudellisista tarpeista.

Lyhytaikainen laina

Lyhytaikainen laina tarkoittaa mitä tahansa lainaa, joka maksetaan takaisin lyhyen ajan kuluessa. Yleensä lyhytaikainen laina viittaa alle vuoden mittaiseen aikaan. Jotkut lyhytaikaisten lainojen myöntäjät kuitenkin käyttävät tätä termiä lainoihin, joiden takaisinmaksuaika on jopa 2 vuotta.
Lyhytaikainen rahoitus on helpompi taata, nopeampi maksaa ja kalliimpaa kuin pitkäaikainen rahoitus.

Pitkäaikainen laina

Yritysrahoituksesta puhuttaessa pitkäaikainen laina viittaa yleensä mihin tahansa velkaan, joka maksetaan takaisin yli vuoden mittaisena ajanjaksona.

Erääntymispäivä

Lainan erääntymispäivä on päivä, jolloin suoritat lainasi viimeisen maksuerän. Kun maksat lainapääoman ja lainan koron pois, laina-aika päättyy.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on yritysmuoto yhtiöimättömille yrityksille, jotka koostuvat yhdestä henkilöstä.

Jälleenrahoitus

Kun jälleenrahoitat lainasi, maksat sen uudella, paremmalla lainalla. Jälleenrahoittamalla lainasi voit säästää yrityksellesi rahaa välttämiesi korkojen avulla.

Pääoma

Yrityslainaehtojesi yhteydessä lainapääoma tarkoittaa lainasi alkuperäistä summaa. Jos yrityksesi lainaa 100 000 €, lainapääoma on 100 000 €.

Vakuudeton laina

Yrityslainaterminä vakuudeton laina tarkoittaa velkaa, jota vakuudet eivät takaa.

Vakuudeton velka on riskialttiimpi lainanantajalle ja siten usein kalliimpi lainaajalle. Vakuudettomien lainojen vaatimukset voi myös olla vaikeampi täyttää, koska yrityksellesi lainaamisessa ei juurikaan ole varmuutta. Jos et pysty maksamaan takaisin vakuudetonta yrityslainaasi, lainanantajalla ei ole helppoa keinoa saada takaisin tappioitaan, kuten vakuudellisissa yrityslainoissa.

Vakuudet

Jos sinun on taattava laina, voit tehdä sen vakuuksilla. Vakuudet ovat jotakin arvokasta, jonka sinä tai yrityksesi omistaa (kuten kiinteistö, ajoneuvot, laitteet, rahoitustilit jne.). Vakuudet viittaavat mihin tahansa omaisuuteen, jota tarjoat lainanantajalle, jos et pysty maksamaan takaisin velkaasi.

Vakuudellinen laina

Yrityslainatermistössä vakuudellinen laina tarkoittaa velkaa, joka otetaan panttioikeudella mihin tahansa varoihisi, joita kutsutaan myös vakuudeksi. Jos laina vaatii vakuuksia, se on vakuudellinen laina.

Henkilökohtainen takaus

Henkilökohtainen takaus on yksilön laillinen lupaus maksaa takaisin luotto, joka on myönnetty yritykselle, jossa hän toimii johtajana tai kumppanina. Henkilökohtaisen takauksen antaminen tarkoittaa, että jos yritys ei pysty maksamaan takaisin velkaa, yksilö on henkilökohtaisesti vastuussa. Henkilökohtainen takaus antaa ylimääräisen suojan luotonantajille, jotka haluavat varmistaa saavansa maksun takaisin.

Vuosikorko

Tämä on tarkin mitta siitä, mitä rahan lainaaminen todellisuudessa maksaa. Vuosikorko huomioi kaikki lisäkulut mitatakseen, kuinka paljon yrityslaina maksaa vuosittain.

Jos esimerkiksi laadit rahavirtalaskelman viime kuulle, osoitat, kuinka paljon tuloja yrityksesi sai kaikkien maksamiensa kulujen lisäksi.

Käyttökate (tulos ennen korkoja, veroja, velkoja ja kuoletuksia)

Tämä on toinen tapa ilmaista yrityksesi taloudellinen tilanne, ja se mittaa tulosi huomioimatta kirjanpitopäätöksiä.

Kiinteä korko

Toisin kuin vaihtuva korko, kiinteä korko pysyy samana koko laina-ajan.

Vaihtuva korko

Tämä korko vaihtelee yrityslainan aikana markkinakorkojen mukaan.

Korvaus lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta

Korvaus lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta on tärkeä termi ymmärtää.

Lainanantajat, jotka käyttävät tätä, veloittavat sinulta korvauksen lainan ennenaikaisesta takaisinmaksusta.

Maksukyvyttömyys

Maksukyvyttömyys on yrityslainatermi, joka tarkoittaa tilannetta, jossa velallinen ei pysty maksamaan velkaansa takaisin.

Luottolimiitti

Luottolimiitti on yritysrahoitusvaihtoehto, joka toimii hyvin samankaltaisesti kuin luottokortti. Sinulla on käytössäsi luottolimiitti, josta voit käyttää rahaa luottorajaasi saakka. Maksat takaisin vain sen mitä käytät.

Luottoriskien arviointi

Kun lainanantaja tarkistaa hakemuksesi, hän arvioi lainan myöntämisestä muodostuvan riskin.

Luottoriskien arvioinnin seurauksena muodostetaan päätös siitä, onko yrityksesi oikeutettu saamaan lainaa, ja jos näin on, mitkä ovat lainan tarkat ehdot.

 

Neuvomme tarkastelemaan yritystäsi ja raha-asioita objektiivisesti ennen minkään yrityslainasopimuksen hyväksymistä. On tärkeää ymmärtää, että liiketoimintasuunnitelmasi saattavat epäonnistua, huolimatta ponnisteluistasi ja aikeistasi. Käy läpi kaikki mahdolliset tavat, joilla kukin ehto voisi vaikuttaa yritykseesi ja henkilökohtaiseen talouteesi tulevaisuudessa.

CapitalBoxilla voit hakea yrityslainaa verkossa vain muutamassa minuutissa ja saada vastauksen jopa samana päivänä. Kuka tahansa suomalainen yrityksen omistaja, jolla on ollut toimintaa vähintään 12 kuukautta ja jolla on yrityspankkitili, voi olla oikeutettu saamaan käyttöpääomaa jopa 24 kuukauden takaisinmaksuajalla.