Julkaistu24.05.2022
Viimeksi muokattu
07.06.2022

Yrityksen rahoituslaskelma - mitä, miksi, kenelle ja miten?

Tässä tiiviissä artikkelissa otamme katsauksen yrityksen rahoituslaskelmaan ja luettuasi artikkelin löydät vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitä yrityksen rahoituslaskelma pitää sisällään?
  • Miksi rahoituslaskelma on tärkeä?
  • Mitä yrityksiä rahoituslaskelman laatimisvelvollisuus koskee, keille se on pakollinen?
  • Kenelle yrityksen rahoituslaskelma tuottaa arvoa?
  • Miten yrityksen rahoituslaskelma tehdään?

Mikä on rahoituslaskelma?

Yrityksen rahoitus sisältää monia työkaluja, joiden avulla yrityksen toimintaa voidaan ohjata ja suunnitella. Rahoituslaskelma on raportti, jonka avulla yritys pysyy kartalla omista rahavirroistaan. Se ottaa katsauksen menneeseen ja samalla auttaa yrittäjää tulevaisuuden investoinneissa.

Vaikka yrityksen rahoituslaskelma ei kerro täydellistä kuvaa yrityksen varallisuudesta, niin siitä huolimatta se on erinomainen työkalu, jolla voidaan suunnitella yrityksen liiketoimintaa. Yrittäjän rahoituslaskelmaa suositellaan käytettäväksi tilinpäätöksessä tuloslaskelman ja taseen kanssa.

Pienelle yritykselle rahoituslaskelman tekeminen on vapaaehtoista, mutta kuitenkin erittäin suositeltavaa. Rahoituslaskelma aloittavalle yritykselle lisää yrityksen suunnitelmallisuutta ja antaa paremmat mahdollisuudet selvitä yrityksen alkuvaiheesta. Isompien yritysten kohdalla laki velvoittaa tekemään rahoituslaskelman tilinpäätökseen.

Mitä yrityksen rahoituslaskelma pitää sisällään?

Yrityksen rahoituslaskelmasta selviää mihin rahaa on mennyt, ja mistä rahaa on tullut yritykselle. Rahoituslaskelma koostuu kolme eri rahavirrasta, jotka ovat liiketoiminnan rahavirta, investointien rahavirta ja rahoituksen rahavirta.

Nämä kolme eri rahavirtaa muodostavat yhdessä kokonaisuuden - yrityksen rahoituslaskelman, jonka avulla voidaan saada mm. tietoa siitä, millainen on yrityksen maksuvalmius ja likviditeetti.

Liiketoiminnan rahavirta

Yksinkertaistetusti liiketoiminnan rahavirta sisältää tilikaudelta yrityksen tulot, joista vähennetään yrityksen menot. Näin se ilmaisee, kuinka paljon yritys on tuottanut tulosta liiketoiminnallaan. Samalla nähdään myös kuinka paljon verot, rahoituserien korot ja muut maksut pienentävät yrityksen liiketoiminnan tulosta omalta osaltaan.

Lue lisää - mitä liikevaihto tarkoittaa ja miten sitä tulisi tulkita?

Joskus, etenkin aloittavalla yrityksellä liiketoiminnan rahavirta voi olla negatiivista, sillä useimmiten yrityksen alkuvaiheessa menoeriä on paljon, eikä yrityksen liiketoiminta tuo kassaan vielä tarpeeksi rahaa kattamaan niitä. Tämän vuoksi aloittavan yrityksen olisi hyvä satsata alkuvaiheessa rahoitukseen, jotta yritystoiminnan käynnistyminen ei yskähtelisi liikaa.

Lue lisää aloittavan yrityksen rahoitusvaihtoehdoista Suomessa

Jos liiketoiminnan rahavirta on toistuvasti miinuksella, tulisi yrittäjän tarkastaa yrityksen kulurakenne ja tehdä kriittisiä toimenpiteitä kurssin kääntämiseksi.

Liiketoiminnan rahavirtojen seuraamisen lisäksi yrittäjän olisi pitää myös mielessä yrityksen kassavirtaennuste, jonka pääpaino on lähitulevaisuuden rahavirrat.

Investointien rahavirta

Aineettoman ja aineellisen käyttöomaisuuden hankinta ja myynti kuuluvat investointien rahavirtaan.

Yleensä rahavirta on negatiivinen, sillä investoinnit tietenkin maksavat, mutta joissakin tapauksissa voi myös kääntyä positiiviseksi, jos hankittua käyttöomaisuutta vapautetaan ja niistä saadaan myyntituloa.

Onnistuneiden investointien tekeminen ei aina ole niin yksinkertaista. Haluatko onnistua investoinneissa?

Toteuta investointien suunnittelu, laskenta ja rahoitus näillä vinkeillä.

Jos yrityksen tulorahoitus ei riitä kattamaan investointeja, voi yritys hakea rahoitusta yrityksen osakkailta tai pankeilta ja muilta rahoitusalan toimijoilta. 

Lue lisää investointirahoituksesta täältä

Rahoituksen rahavirta

Pitkässä juoksussa rahoituksen rahavirran merkitys korostuu, ja sen tärkeys usein saattaa jäädä muiden varjoon. Yrityksen toiminnalle rahavirtarahoitus ja sen ennustaminen merkitsevät todellisuudessa hyvinkin paljon.

Rahoituksen rahavirta kertoo yrityksen rahoitusrakenteesta; oman ja vieraan pääoman muutoksista sekä, mistä kaikkialta yritys saa rahoitusta toiminnalleen. Rahoituksen rahavirrasta ilmenee myös yrityksen maksamat mahdolliset osingot.

Miksi rahoituslaskelma on tärkeä?

Rahoituslaskelman tekeminen on tärkeää yritykselle, sillä sitä käytetään raportoinnissa ja yritystoiminnan suunnittelussa. Se auttaa yrittäjää ymmärtämään paremmin rahoitusrakennetta ja sen vaikutuksia yrityksen talouteen.

Yrittäjä voi rahoituslaskelman avulla huolehtia, että yrityksen tulorahoitus on riittävällä tasolla yritystoiminnan ylläpitämiseksi ja investoinnit mahdollisia.

Ulkoista rahoitusta hakiessa rahoituslaskelman laatinut yrittäjä on selvillä todellisesta rahan tarpeesta, jolloin hän tulee hakeneeksi juuri oikean kokoista yritysluottoa - ei liian pientä, muttei liian suurtakaan. TE-toimiston Starttirahaa, Finnveran lainaa tai yrityslainaa hakiessa tarvitaan yrittäjän rahoituslaskelmaa.

Ilman kunnollista rahoituslaskelmaa yritys ei saa ulkoista rahoitusta, mikä tarkoittaa ettei yritys kykene kasvamaan tai menestymään.

Lue lisää - yrityksen rahoitusvaihtoehdot vertailussa

Onko rahoituslaskelma pakollinen?

Vaikka rahoitussuunnitelma ei ole pakollista mikro- tai pk-yrityksille, niin sen laatiminen on silti vahvasti suositeltavaa kaiken kokoisille yrityksille. 

Rahoituslaskelman laatimisvelvollisuus tilinpäätöksessä kuuluu kirjanpitolain mukaan yrityksille, jotka ovat suuria yrityksiä

Julkisten ja yksityisten osakeyhtiöiden tai osuuskuntien täytyy sisällyttää rahoituslaskelma tilinpäätökseen, jos ne ovat täyttäneet kuluvalla ja sitä edellisellä tilikaudella seuraavista ehdoista kaksi:

  • Yrityksellä on palveluksessaan keskimäärin yli 250 henkilöä
  • Yrityksen liikevaihto ylittää 40 000 000 euroa
  • Yrityksen taseen loppusumma on 20 000 000 euroa

Kenelle yrityksen rahoituslaskelma tuottaa arvoa?

Yrityksen rahoituslaskelma antaa arvokasta tietoa yrittäjille, sen omistajille sekä sijoittajille, ja antaa luotettavaa tietoa rahoituksen myöntäjille.

Suunnitelmallisuus on avaintekijä menestykseen - katso täältä mitä yrityksen rahoitussuunnitelma tarkoittaa.

Miten yrityksen rahoituslaskelma tehdään?

Yrityksen rahoituslaskelman tekeminen voi olla useimmiten kannattavaa ulkoistaa kirjanpitäjälle, jotta yrittäjänä säästät työtunteja ja voit keskittyä itse yritystoimintaan.

Jos kuitenkin lukujen pyörittäminen tuntuu omalle ja yrityksesi on pieni, voit kuitenkin tehdä rahoituslaskelman itse.

Lue lisää pk-yrityksen kirjanpidosta täältä.

Rahoituslaskelma aloittavalle yritykselle

Rahoituslaskelma on erityisen tärkeää aloittavalle yrittäjälle.

Katso ilmainen rahoituslaskelman malli aloittelevalle yritykselle täältä:

Uusyrityskeskuksen tuottaman “Perustamisopas alkavalle yrittäjälle” sivulta 29. Linkin takaa löydät millainen on suora rahoituslaskelma esimerkki.

Toinen hyödyllinen rahoituslaskelma malli löytyy yritysespoo.fi -sivulta:

Liiketoimintasuunnitelmat ja -laskelmat

Capitalbox tarjoaa asiantuntevaa ja luotettavaa rahoitusneuvontaa pk-yrityksille. Visiomme on auttaa suomalaisia pk-yrityksiä menestymään ja kasvamaan sekä toimia yritysrahoituksen pulssina - tarjoamme läpinäkyvää ja edullista rahoitusta yrityksille nopeasti eritysasiantuntijuutena vakuudettomat yrityslainat ja yritysluotot.

 

SOITA TAI VARAA AIKA RAHOITUKSEN SUUNNITTELUA VARTEN

 

 

Usein kysytyt kysymykset:

Mikä on rahoituslaskelma?

Rahoituslaskelma on raportti, jonka avulla yritys pysyy helpommin kartalla omista rahavirroistaan. Se ottaa katsauksen menneeseen ja samalla auttaa yrittäjää tulevaisuuden investoinneissa ja rahoituksen suunnittelussa.

Miksi rahoituslaskelma on tärkeä?

Yrityksen rahoituslaskelma auttaa yrittäjää ymmärtämään paremmin rahoitusrakennetta ja sen vaikutuksia yrityksen talouteen. Yrittäjä voi rahoituslaskelman avulla huolehtia, että yrityksen rahoitus on riittävällä tasolla yritystoiminnan ylläpitämiseksi ja investoinnit mahdollisia.

Onko rahoituslaskelma pakollinen?

Rahoitussuunnitelman laatiminen ei ole pakollista mikro- tai pk-yrityksille, joskin sen laatiminen on silti vahvasti suositeltavaa kaiken kokoisille yrityksille. Rahoituslaskelman laatimisvelvollisuus tilinpäätöksessä kuuluu kirjanpitolain mukaan yrityksille, jotka ovat suuria yrityksiä.