Vakuudeton yrityslaina – yksi termi, monta merkitystä

 

Vakuudeton yrityslaina, reaalivakuus, henkilötakaus - jos haet yrityksellesi lainaa, on sinun hyvä tietää, mitä nämä lainatermit tarkoittavat.

Etenkin vakuudettoman yrityslainan kohdalla on tärkeää tietää, onko kyseessä reaalivakuudeton yrityslaina vai täysin vakuudeton yrityslaina, joka ei vaadi mitään vakuuksia. 

 

Mitä vakuudeton yrityslaina yleensä tarkoittaa?

Yleensä vakuudettomasta yrityslainasta puhuttaessa tarkoitetaan reaalivakuudetonta yrityslainaa, jotka tyypillisesti vaativat omavelkaisen takauksen lainan myöntämiseksi.

Näin lainantarjoajat voivat myöntää reaalivakuudetonta yrityslainaa vastuullisemmin ja edullisemmin kuin täysin vakuudetonta yrityslainaa.

Tällaisten lainojen hakemisprosessi on usein huomattavasti nopeampaa kuin lainan, johon vaaditaan reaalivakuudet.

Omavelkainen takaus eli henkilötakaus tarkoittaa sitä, että itse yrittäjä henkilökohtaisesti asettuu vastuuseen hoitaakseen yrityslainan maksun, mikäli yritys ei siihen kykene.
On siis totta, että reaalivakuudettoman yrityslainan kohdalla ei tarvitse asettaa fyysisiä vakuuksia kuten rahaa, kiinteistöjä tai muuta omaisuutta eli asioita, joita etenkään uudella yrityksellä ei vielä välttämättä juurikaan ole.

 

Yrittäjä! Selvitä täältä, millaista yrityslainaa voisit hakea yrityksellesi

 

Yrityslaina ilman mitään vakuuksia

Reaalivakuudettoman yrityslainan lisäksi yrittäjän rahoitusvaihtoehtona on myös täysin vakuudeton yrityslaina, jonka saamiseksi ei tarvitse esittää mitään vakuuksia.

Lainanmyöntäjän näkökulmasta täysin vakuudettomat lainat sisältävät aina suuremman riskin, minkä vuoksi lainasummat ovat usein suhteellisen pieniä. Suurempi riski korottaa myös aina lainan hintaa.

Yrittäjällä voi kuitenkin joskus olla tarve nopealle käyttöpääomalle, joten yrityslaina ilman vakuuksia saattaa olla tarpeellinen rahoitusväline, vaikka se olisikin hieman kalliimpaa kuin muut vaihtoehdot.

Joskus voi myös olla sellainen tilanne, ettei yritys tai yrittäjä saa muualta lainaa, niin jolloin yrityslaina ilman vakuuksia voi olla ainoa vaihtoehto, kun lähdetään hakemaan lainarahoitusta yritykselle.

 

Yritysrahoitus ilman vakuuksia – sama kuin yrityslaina?

Riippuu täysin rahoitustarpeista, millaista yritysrahoitusta yrityksen kannattaa hakea. Yritysrahoituksessa vaihtoehtoina ovat jatkuva yritysluotto sekä vakuudeton yrityslaina.

Yritysluotolla usein tarkoitetaan luotollista yritystiliä eli yrityslimiittiä. Se on joustava ja jatkuva luotto, jota yritys voi käyttää jatkuvasti tarpeidensa mukaisesti. Tarvittaessa luottorajoja pystyy myös nostamaan, jos sille on tarvetta.

Vakuudeton yrityslimiitti sisältää jonkinlaisen maksusuunnitelman, jonka mukaan yritys lyhentää luottoa kuukausittain vähintään jonkin minimisumman verran.

Vakuudeton yrityslaina sen sijaan on kertalaina, joka nostetaan kerralla yrityksen tilille. Kertaluontoisuuden vuoksi sitä haetaan usein yrityksen aloittamisvaiheessa tai jonkin yhden hankkeen rahoittamiseksi.

 

Tutustu yritysluoton -ja lainan eroihin tarkemmin

 

Yrityslainan reaalivakuus ja takaus – tätä ne tarkoittavat

Rahoituslaitokset ja pankit vaativat joidenkin lainojen kohdalla vakuuksia tai vähintäänkin takauksen lainan myöntämiseen liittyvien riskien pienentämiseksi.

 

Yrityslainan reaalivakuus – vakuutena fyysinen omaisuus

Fyysinen omaisuus kuten rahatalletus, yrityksen omistama kiinteistö tai arvopaperit kelpaavat reaalivakuudeksi yrityslainalle.

Reaalivakuudet voivat olla helposti rahaksi muutettavia asioita tai esineitä, joiden rahallinen arvo on hyvin tiedossa ja ne säilyttävät arvonsa hyvin. Tällöin puhutaan käteispantista. 

Kiinnityspantti on useimmiten maapalsta, kiinteistö tai jokin muu vaikeammin siirreltävä tai rahaksi muutettava reaalivakuus, jonka yritys voi asettaa pantiksi lainaa hakiessaan.

 

Yrityslainan takaus – tyypillisesti omavelkainen henkilötakaus

Etenkin vakuudeton laina vaatii usein omavelkaisen henkilötakauksen, mutta myös joskus vakuudellisen lainan vakuuksien lisäksi voidaan tarvita henkilöä takamaan velan maksu.

Käytännössä yrittäjä asettuu vastaamaan yrityksen lainan maksusta samalla tavalla kuten, jos hän olisi ottanut henkilökohtaista lainaa.

 

Hae vakuudetonta yrityslainaa näissä tilanteissa

Listasimme muutaman tilanteen, joissa vakuudeton yrityslaina voisi olla sopiva vaihtoehto yrityksen toiminnan ylläpitämiseksi ja edistämiseksi.

  • Yritys ei saa pankista lainaa reaalivakuuksien tai muiden vaatimusten täyttymisen puuttuessa.
  • Yrityksen rahantarve on pikainen ja lainaa tarvitaan parin pankkipäivän sisällä.
  • Pankin myöntämä laina tai luotto ei riitä yrityksen tarpeeseen ja se tarvitsee lisärahoitusta.

Tilanteita, joissa saatetaan tarvita joustavaa yrityslimiittiä:

  • Sesonkipainoitteinen yritystoiminta
  • Tilapäinen kassavaje ja hetkellisesti matala kassavirta
  • Toiminnalle tärkeiden laitteiden pikainen korjaaminen tai hankkiminen.

Yrittäjät.fi vuoden 2020 pk-yritysbarometrin mukaan liian kireät vakuusvaatimukset olivat yksi yleisimmistä syistä jättää hakematta rahoitusta, vaikka sille olisikin ollut tarvetta.

Tämän vuoksi tarjoamme vakuudetonta yrityslainaa, sillä haluamme olla tukemassa menestyvää ja kannattavaa suomalaista yritystoimintaa.

Mikäli yrityksesi tarvitsee vakuudetonta yrityslainaa, voit käyttää lainan kustannusten laskemisessa CapitalBoxin lainalaskuria.

 

Lue lisää yrityslainojen vakuuksista