Julkaistu09.05.2022
Viimeksi muokattu
04.01.2023

Mikä on lyhytaikainen laina yritykselle?

Mikä on lyhytaikainen laina yritykselle?

Lyhytaikaiset yrityslainat ovat rahoitusmuoto, joka voi auttaa pien- ja keskisuuria yrityksiä saamaan rahoitusta hätätapauksiin, kuten täyttääkseen kassavirran puutteet, ostaakseen varastoa tai hyödyntääkseen liiketoimintamahdollisuuksia. Lyhytaikaista rahoitusta yrityksille on useita eri tyyppejä, joilla kullakin on omat ominaispiirteensä. Hyvä on myös huomioida, ettei lyhytaikaiset lainat sovi kaikille yrityksille. Jos laina-aikasi tai tarpeesi ei ole vielä kiveen kirjoitettu, perehdy ensin CapitalBoxin lainoihin yrittäjille ja niiden yleisesittelyyn.

Katso artikkelistamme lisää siitä, mitä lyhytaikainen laina käytännössä tarkoittaa ja voisiko lyhytaikainen rahoitus olla hyvä vaihtoehto yrityksellesi.

Minkälaisia yrityslainoja voidaan pitää lyhytaikaisina lainoina yrityksille?

Lyhytaikainen yrityslaina on siis laina tai muu rahoitusmuoto, kuten luottolimiitti, jonka avulla yrityksen omistajat voivat saada käteistä rahaa esimerkiksi lyhytaikaisten tarpeiden ja hätätapausten, kuten palkkojen tai hankintojen rahoittamiseksi, tai muiden odottamattomien kassavirtaongelmien kattamiseksi.

Lyhytaikainen laina on siten siis arvokas vaihtoehto erityisesti pienille tai vasta aloittaville yrityksille, jotka eivät vielä voi saada lainaa pankista tai rahoituslaitokselta. Lyhytaikainen yritysluotto on aina määrältään pienempi, sillä summat voivat vaihdella aina muutamasta sadasta eurosta jopa 100 000 euroon.

Lyhytaikaisten yrityslainojen todellinen vuosikorko vaihtelee rahoitustyypin, lainanantajan ja lainanottajan luottokelpoisuuden mukaan. Lyhytaikaista yrityslainaa voivat hakea kaikki yritysmuodot eli niin henkilöyrittäjät kuin osakeyhtiömuotoiset yrityksetkin. 

 

Täytä ei-sitova lainahakemus lyhytaikaista yrityslainaa varten

 

Lyhytaikaisia lainoja kutsutaan lyhytaikaisiksi sen vuoksi, että lainattu summa on maksettava takaisin nopeasti. Useimmissa tapauksissa laina-aika on kuudesta kuukaudesta vuoteen, korkeintaan 18 kuukautta, kun taas pitkien yrityslainojen maksuajat ovat poikkeuksetta vähintään kaksi vuotta tai enemmän. Lyhytaikainen yrityslaina maksetaan takaisin kuukausittain tai kerralla.

Jos siis rahoituksen tarve on akuutti, mutta samalla lyhytaikainen, seuraavassa erilaisia lyhytaikaisia yrityslainoja, jotka jokainen tarjoavat monipuolisia vaihtoehtoja pien- tai keskisuuren yrityksesi rahoittamiseksi:

Jos siis yrityksen rahoituksen tarve on akuutti, mutta samalla lyhytaikainen, seuraavassa esittelemme erilaisia lyhytaikaisia yritysrahoitusmuotoja, jotka tarjoavat monipuolisia vaihtoehtoja pien- tai keskisuuren yrityksesi rahoittamiseksi. Mikäli etsit yleisemmin tietoa yrityksen rahoitusmuodoista, suosittelemme tutustumaan pk-yrityksen rahoitusta ja yritysrahoitusmuotoja vertaileviin sisältöihimme.

Luottolimiitti lyhytaikaisen rahoituksen välineenä

Yritykselle myönnettävän luottolimiitin avulla, yritys voi saada käyttöönsä tietyn määrän käteisvaroja tarpeensa mukaan. Luottolimiitti on kuin luottokortti, ilman fyysistä korttia. Tässä rahoitusmuodossa yritykselle avataan tili, jolta varoja voi nostaa tarpeen mukaan. Korkoa kertyy vain sille osalle lainaa, joka on käytetty. Kun käytetyt varat on maksettu takaisin, luottolimiitin käyttöä voi jatkaa uudelleen limiitin puitteissa. Takaisinmaksut tapahtuvat kuukausittain ja laina-aika siten voi olla hyvinkin lyhyt, vaikkapa yhden viikon, jos lainatun summan haluaa maksaa heti kerralla takaisin.

 

 

Tutustu yrityksen luottolimiittiin tarkemmin

 

Vakuudettomat yrityslainat

Yrityslaina on perinteinen laina, jossa lainanottaja saa kertaluonteisen summan ja maksaa sitä takaisin yhtä suurina erinä tietyn laina-ajan aikana. Korkoa kertyy heti, kun laina on myönnetty, eikä lainaa ottanut yritys voi saada varoja uudelleen käyttöönsä, kun laina on kokonaisuudessaan maksettu takaisin. Laina-ajat riippuvat sopimuksesta ja ovat täysin sovittavissa lainan myöntäjän kanssa.

Näin ollen perinteiselle yrityslainalle voi sopia myös lyhyenkin takaisinmaksuajan, jolloin se muuntuu lyhyeksi lainaksi, josta käytetään nimitystä lyhytaikainen yrityslaina tai lyhyt yrityslaina.

 

Tutustu vakuudettomaan yrityslainaan tarkemmin

 

Kauppiaan käteisennakko

Tämäntyyppinen lyhytaikainen laina toimii kuin käteisennakko. Lainanantaja lainaa lainanottajan tarvitseman määrän. Lainanottaja suorittaa lainan maksut antamalla lainanantajan käyttää lainanottajan luottoa. Aina kun lainanottajan asiakas tekee ostoksen, lainanantaja ottaa tietyn prosenttiosuuden tuotosta, kunnes laina on maksettu takaisin.

Käteisennakolla on etuja tavanomaiseen lainaan verrattuna. Maksut kauppiaan luottoyhtiölle vaihtelevat suoraan kauppiaan myyntimäärien mukaan, mikä antaa kauppiaalle enemmän joustavuutta kassavirtojen hallintaan, erityisesti hiljaisen kauden aikana.

Ennakot käsitellään nopeammin kuin tavanomainen laina, jolloin lainanottajat saavat pääomaa nopeammin käyttöönsä. Koska palveluntarjoajat antavat yleensä enemmän painoarvoa yrityksen suorituskyvylle kuin omistajan henkilökohtaisille luottotiedoille, kauppiaan käteisennakot tarjoavat vaihtoehdon sellaisille yrityksille, jotka eivät välttämättä täytä edellytyksiä tavanomaiselle lainalle. Myös perinteistä yrityslainaa on mahdollista saada ilman luottotietoja tietyin edellytyksin.

Seuraavassa esimerkki: Yritys myy 25 000 eurolla osan tulevasta luottokorttimyynnistään, 20 000 dollarin välitöntä kertamaksua vastaan rahoitusyhtiöltä. Tämän jälkeen rahoitusyhtiö perii osuutensa (yleensä 15-35 prosenttia) jokaisesta luotto- tai pankkikorttimyynnistä, kunnes koko 25 000 euroa on maksettuna, eli toisin sanoen kerättynä, takaisin.

Factoring-rahoitus eli laskurahoitus

Laskurahoitus eli factoring-rahoitus tarkoittaa sitä, että yrityksen maksamattomat laskut myydään ulkopuoliselle yhtiölle, joka saa vastineeksi tietyn prosenttiosuuden laskujen kokonaisarvosta. Kyseinen factoring-yritys vastaa laskujen perinnästä ja maksaa sitten yritykselle jäljellä olevan laskun saldon, vähentäen palkkiot, jotka vaihtelevat kuukaudessa yrityksestä riippuen.

Suomessa factoring-rahoitus tarkoittaa myyntisaatavien panttaamista pankille tai muulle rahoitusyhtiölle luottoa vastaan. Factoring on siis yleiskäsite kaikille sellaisille myyntisaatavien rahoitusmuodoille, jossa yrityksen laskusaatavat myydään tai ne toimivat jo saadun rahoituksen vakuutena.

Laskurahoituksen yleisin muoto on eri pankkien ja rahoituslaitosten tarjoama limiitti. Yleensä tässä rahoitusmuodossa ei myyntisaatavien lisäksi tarvita erillistä vakuutta, muuten kuin mahdollisten henkilötakausten lisäksi.

Mikä tahansa laina, jonka voit maksaa takaisin ilman lyhennyssakkoja

Jotkin lainaa yritykselle myöntävät pankit sekä rahoituslaitokset eivät myönnä lainan ehtoihin ennakoitavaa lainan takaisinmaksua. Jos siis haluat maksaa lainaasi takaisin nopeammassa tahdissa, mitä saat lainanmyöntäjältäsi laskuja, ei se välttämättä onnistu ilman lisäkustannuksia. Tämä kannattaakin tarkistaa aina lainan ehdoista, sillä jos tarkoituksenasi on ottaa lainaa ja maksaa se pian takaisin, on sellainen laina, jonka voi maksaa kaikki kerrallaan takaisin, tarkoitustasi vastaava.

Mitkä ovat yritykselle myönnettävän lyhytaikaisen lainan kustannukset?

Lyhytaikaisen lainan kustannukset muodostuvat itse lainasummasta sekä lainan, luoton tai muun rahoitusmuodon kuukausittaisista juoksevista kuluista (kuten korot, laskutuslisät tai tilinhoitokulut sekä palkkiot).

Todelliset kustannukset riippuvat siis täysin valitusta lyhytaikaisesta rahoitusmuodosta ja sopimuksen ehdoista. Ehdoissa kannattaa ottaa huomioon todellinen vuosikorko, muut korot sekä kulut (tilinhoitokulut, laskutuslisät sekä palkkiot) ja muut erityistekijät, kuten esimerkiksi factoring-rahoitukseen liittyvät kulut.

Lyhytaikaisten lainojen edut yritykselle

Lainanottajan kannalta lyhytaikaisella lainalla on useita eri etuja. Tässä on huomioitava, että laina on vain lyhyeksi ajaksi ja se maksetaan takaisin ajallaan. Lyhytaikaisen rahoituksen etuja ovat muun muassa seuraavat:

1. Lyhyempi aika korkojen kertymiselle

Lyhytaikaiset lainat maksetaan takaisin usein noin vuoden kuluessa (tai useimmiten jopa muutamien kuukausien kuluessa), joten kokonaiskorkokustannukset ovat siten pienemmät. Koska pitkäaikaisiin lainoihin verrattuna kuluva aika on lyhyempi, on siten myös maksettavien korkojen määrä huomattavasti pienempi. Esimerkkinä 10 000 euron laina 3 vuoden maksuajalla ja 5 prosentin vuosikorolla tai samainen 10 000 euron laina, 12 kuukauden maksuajalla ja 5 prosentin vuosikorolla. Näin ollen kolmen vuoden lainaan kertyy korkoja 1500 euroa, kun taas 12 kuukauden lainaan vain 500 euroa.

 

Lue lisää – miten yrityslainojen korot määräytyvät?

 

2. Nopea rahoitusaika

Lyhyempiaikaisia lainoja pidetään vähemmän riskialttiina verrattuna pitkäaikaisiin lainoihin, sillä niiden eräpäivä on lyhyempi. Näin ollen lainanottajan kyky maksaa laina takaisin ei todennäköisesti muutu hyvinkään merkittävästi lyhyen ajan sisällä. Lisäksi lainan myöntäjän lainan hyväksymiseen kuluva aika on lyhyempi ja lainaa hakeva voi saada tarvitsemansa varat nopeammin käyttöönsä. Näin ollen lyhytaikainen laina yritykselle on mahdollista saada yrityksen käyttöön parhaassa tapauksessa heti.

3. Helpompi hankkia

Lyhytaikaiset lainat ovat pelastus sellaisille pien- ja keskisuurille yrityksille, jotka ovat vasta aloittaneet toimintansa, vuosituotto ei ole lainan vaatimusten mukainen tai joiden luottotiedot eivät ole parhaat mahdolliset. Lyhytaikaisten lainojen, kuten luottolimiittien, vaatimukset ovat usein helpompi täyttää. Usein syynä tähän on se, että lyhytaikaiset lainat ovat summaltaan yleensä suhteellisen pieniä verrattuna pitkän aikavälin lainoihin.

Lyhytaikaisten lainojen haitat yritykselle

1. Pienemmät lainamäärät

Lyhytaikaisten lainojen suurin haitta on se, että ne tarjoavat pienempiä lainamääriä. Koska lainat maksetaan takaisin nopeampaa tahtia, ne ovat yleensä summaltaan pienempiä, jotta lainanottajaa eivät rasittaisi suuret kuukausimaksut. Toisaalta summaltaan pieni laina on usein koroiltaan ja kustannuksiltaan hyvin maltillinen.

2. Korkeammat kustannukset

Lyhytaikaisen lainan suurin haittapuoli on korko, joka on useammin korkeampi kuin pidempiaikaisten lainojen korot. Näin ollen lyhytaikaisen lainan takaisinmaksusta johtuvien kuukausierien lisäksi, koroista johtuvat maksut voivat johtaa korkeampiin kuukausimaksuihin.

Mainitsimmekin lyhytaikaisen lainan hyödyissä, että lyhytaikaisen lainan kohdalla lainaa maksetaan lainanantajalle takaisin lyhyessä ajassa, joka tarkoittaa, että maksat korkeaa korkoa kuitenkin vain lyhyemmän aikaa kuin pitkäaikaisen lainan kohdalla.  Ehdoista riippuen lyhytaikainen yrityslaina voi siis olla edullisempi.

Lisäksi vaikka lyhytaikaisen lainan takaisinmaksu ajallaan voi parantaa yrityksesi luottoluokitusta, voi sen laiminlyönti taas romahduttaa sen täysin. Lopulta tämä kostautuu suuremmilla lainan kustannuksilla, jos takaisinmaksua laiminlyödään ja korkeat korot ja muut kulut nostattavat lainan kustannuksia.

CapitalBox tarjoaa lyhytaikaista lainaa yritykselle

CapitalBoxin lyhytaikainen laina tarjoaa käyttöpääomaa yrityksellesi nopeasti ja vaivattomasti, vain yhden hakemuksen kautta verkossa. Lyhytaikaisesta yritysluotosta maksetaan korkoa ainoastaan käytetystä lainasta, eikä koko lainasummaa tarvitse ottaa käyttöön kerralla. Näin ollen rahaa on säilössä myös tulevaisuutta varten yrityksesi luottotilillä, juuri silloin kun sitä tarvitaan. Koska lyhytaikainen yritysluotto voidaan maksaa heti takaisin kokonaisuudessaan, säästytään mahdollisilta lyhennyssakoilta sekä korkeilta korkokustannuksilta. Jos etsit yrityslainaa nopeasti, CapitalBoxin yritysluotto voi olla vaihtoehto.

Lyhytaikaisen lainan saamisen edellytykset yritykselle CapitalBoxin kautta

CapitalBoxin vakuudeton yritysluotto on vaivaton tapa hakea lyhytaikaista rahoitusta yritykselle verkossa. Haku tapahtuu helposti ja nopeasti valmiin sähköisen lomakkeen kautta, joka käsitellään heti. CapitalBox tarjoaa lainatuotteensa aina ilman piilokuluja ja selkeästi hinnoiteltuina. Lainahakemus CapitalBoxin kautta ei myöskään koskaan ole sitova. Näin voit rauhassa tarkastella saamaasi tarjousta ja tehdä päätöksen ilman hätiköintiä.

CapitalBoxin kautta yritysluottoa voi hakea aina 5 000 eurosta 100 000 euroon saakka, kun yrityksesi toiminta on ollut voimassa yli kuusi kuukautta ja sen vuosittainen liikevaihto on yli 40 000 euroa. Lisäksi yrityksen kaikkien omistajien on asuttava Suomessa ja yrityksellä on oltava suomalainen pankkitili. Yrityksen osoitteen on luonnollisesti oltava myös Suomessa. Kun kaikki nämä kohdat ovat tarkistettuna ja varmistettu, voi yrityksesi hakea Capitalboxin vakuudetonta yritysluottoa erilaisia hankintoja tai muutostöitä varten. Olipa sitten kyseessä palkkasaatavat, kassavirtojen tasaus, muutostyöt tai varaston lisääminen, Capitalboxin yritysluotto on vaivaton ja luotettava tapa rahoittaa yrityksesi kasvua ja tulevaisuutta.

 

Hae lyhytaikaista yritysluottoa

 

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on lyhytaikainen laina yritykselle?

Lyhytaikainen laina on mikä tahansa laina tai luotto, joka maksetaan lyhyen ajan kuluessa, usein 18 kuukauden sisään, takaisin. Lyhytaikainen laina kerryttää lyhyemmän aikaa lainan korkoja tai muita kuluja, ja on siten usein perinteistä pidempiaikaista lainaa edullisempi vaihtoehto. Tällaisia lainoja voivat olla perinteinen yrityslaina, luottolimiitti, kauppiaan käteisennakko, laskurahoitus eli factoring-rahoitus sekä mikä tahansa muu laina, joka voidaan maksaa takaisin ilman lyhennyssakkoja.

 

Mitkä ovat yritykselle myönnettävän lyhytaikaisen lainan kustannukset?

Lyhytaikaisen lainan kustannukset muodostuvat itse lainasummasta sekä lainan, luoton tai muun rahoitusmuodon kuukausittaisista juoksevista kuluista (kuten korot, laskutuslisät tai tilinhoitokulut sekä palkkiot).

 

Minkälaisia yrityslainoja voidaan pitää lyhytaikaisina lainoina yrityksille?

Tällaisia lainoja voivat olla perinteinen yrityslaina, luottolimiitti, kauppiaan käteisennakko, laskurahoitus eli factoring-rahoitus sekä mikä tahansa muu laina, joka voidaan maksaa takaisin ilman lyhennyssakkoja.

Mitä etuja lyhytaikaisista lainoista yritykselle on?

Lyhyempi aika korkojen kertymiselle, jolloin lainat maksetaan usein noin vuoden kuluessa (tai useimmiten jopa muutamien kuukausien kuluessa) takaisin. Näin ne ovat kokonaiskorkokustannuksiltaan edullisemmat. Lainan hyväksymiseen kuluva aika on lyhyempi ja lainaa hakeva voi saada tarvitsemansa varat nopeammin käyttöönsä. Lisäksi lyhytaikaiset lainat ovat pelastus sellaisille pien- ja keskisuurille yrityksille, jotka ovat vasta aloittaneet toimintansa, joiden vuosituotto ei ole lainan vaatimusten mukainen tai joiden luottotiedot eivät ole parhaat mahdolliset.