Näin lainanantajat ja pankit määrittävät yrityslainojen korot

 

Moni yritys joutuu jossain vaiheessa ottamaan lainaa. Syynä voi olla esimerkiksi uusien laitteiden hankinta, uusien työntekijöiden palkkaaminen, uuden projektin rahoittaminen tai yksinkertaisesti yllättävien menojen paikkaaminen. 

Tarpeesta riippuen saatat ottaa paikallisesta autoliikkeestä autolainaa, vierailla pankissasi keskustelemassa asuntolainasta tai ottaa yhteyttä rahoitusyhtiöön anoaksesi vakuudetonta yrityslainaa pienempiin kuluihin tai välittömään pääomantarpeeseen. 

Kohdistuipa valintasi sitten pankkiin tai vaihtoehtoiseen lainantarjoajaan, on hyvä pitää mielessä, että näiden tarkoitus on tehdä voittoa – ja lainan hintana on lainanantajan perimä korko. 

 

Näin pankit määrittävät yrityslainojen korkotason

 

Miten yrityslainan korko määräytyy?

Kun rahoitusyhtiöt myöntävät lainaa yrityksille, ne ottavat huomioon monia erilaisia tekijöitä määrittäessään yrityslainan korkotason ja oman marginaalinsa. Näitä ovat mm. kysyntä ja tarjonta, riskitekijät, yrityksen luottoluokitus sekä lainan kustannukset lainantajalle. Tutustumme näihin seuraavaksi tarkemmin: 

 

Kysyntä ja tarjonta

Kun yrityslainojen kysyntä on suurta, lainanantajat yleensä veloittavat lainoista enemmän. Vastaavasti kysynnän laskiessa, pankit ja lainanantajat voivat laskea hintojaan kannustaakseen lainanottoon. 

 

Riskitekijät

Olet varmaankin jo huomannut, että yrityslainan ehdot vaihtelevat lainantarjoajasta riippuen. Toisilla lainantarjoajilla on tiukemmat vaatimukset. Kenties ne eivät myönnä lainaa uusille yrityksille ilman vakuuksia tai edellyttävät tiettyä vähimmäisliikevaihtoa. Kaikki nämä vaatimukset otetaan huomioon yrityslainasi koron määrittämisessä. 

Vakuus on tarjotun koron kannalta merkittävä tekijä, sillä vakuuden avulla lainantarjoaja voi varmistaa, että lainanottaja noudattaa maksuvelvoitteita. Jos lainanottaja ei maksa lainaansa, vakuus siirtyy lainantarjoajalle, joka voi myydä sen ja kattaa osan maksamatta jääneestä lainasta myynnistä saaduilla rahoilla. Lainantarjoaja voi myös ryhtyä oikeustoimiin lainanottajaa vastaan saadakseen loput lainasta takaisin. Yrittäjien pk-yritysbarometrin mukaan kireät vakuusvaatimukset ovat omiaan heikentämään pk-yritysten rahoituksen saatavuutta. 

 

Lue lisää pk-yritysten rahoitusvaihtoehdoista

 

Vakaat ja taloudellisesti tasapainoiset yritykset tai yritykset, jotka voivat tarjota vakuuksia, saavat yleensä lainaa edullisempaan hintaan. 

 

Luottoluokitus

Yrityksen luottoluokitusta määrittäessään lainantarjoajat tutkivat myös yrityksen omistajan luottokelpoisuutta, oli kyseessä sitten yksityisyrittäjä, toiminimi, osakeyhtiö tai henkilöyhtiö. 

Tutustu tarkemmin:

Osakeyhtiön rahoitus

Lainaa toiminimelle
 

Myös yrittäjän liiketoimintakokemus, luottohistoria ja luottoluokitus vaikuttavat korkoon. Älä siis unohda panostaa luottoluokitukseesi ja tutustu aiempaan artikkeliimme, joka sisältää erinomaisia vinkkejä luottoluokituksen parantamiseen.

Lainan kustannukset lainanantajalle

Lainan kustannukset lainanantajalle jäävät usein huomiotta. 

On yleisesti tiedossa, että yrityksille on edullisempaa ottaa yrityslainaa pankista kuin rahoitusyhtiöiltä. Tämä johtuu siitä, että pankit rahoittavat toimintaansa asiakkaiden talletuksilla, minkä lisäksi ne edellyttävät vakuuksia ja pyrkivät pitämään riskitason mahdollisimman matalana. Riskitason minimoimiseksi pankit myöntävätkin lainaa vain vakaille yrityksille. Näin ollen ne voivat tarjota matalampaa korkotasoa. 

Vaihtoehtoiset lainanantajat (eli pankkialan ulkopuoliset lainanantajat tai finanssiteknologian lainantarjoajat) eivät rahoita toimintaansa pankkitalletuksilla. Sen sijaan niiden toiminta perustuu yleensä ulkopuolisiin sijoittajiin tai joukkovelkakirjoihin. 

Vaihtoehtoiset lainanantajat tarjoavat lainanottajille enemmän vaihtoehtoja ja joustavuutta, mikä parantaa mahdollisuuksiasi löytää juuri sinulle sopiva rahoituspalvelu. Capitalboxin lainan kustannuksia voit arvioida mm. yrityslainalaskurilamme.

 

Miksi yrityslaina on hyvä rahoitusvaihtoehto pk-yrityksille?

Yrityslaina voi olla hyvä ratkaisu pk-yrityksen rahoitustarpeisiin lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Yrityslainoja on saatavana vakuudettomina ja kilpailukykyisillä koroilla, ja niiden hakeminen onnistuu jopa täysin verkossa. Ne ovatkin loistava tapa saada lisäpääomaa.

 

Kuinka paljon myönnämme yrityslainaa?

CapitalBox tarjoaa yrityslainaa 2 000 euron ja 250 000 euron väliltä. Laina-aika on jopa 36 kuukautta.

 

Saako CapitalBoxilta yrityslainaa ilman vakuuksia ja takaajia? 

Emme edellytä reaalivakuuksia, kuten kiinteistöjä. Sen sijaan lainanhakija toimii lainan takaajana.

 

Mitkä asiat vaikuttavat yrityslainan saamiseen?

Teemme yrityslainapäätökset yrityksesi kassavirran ja yrityksesi luottoluokituksen perusteella. Meillä on myös muutamia vähimmäisvaatimuksia: 

  • Yrityksen tulee olla ollut toiminnassa vähintään 6 kuukautta 
  • Vuosittaisen liikevaihdon on oltava vähintään 25 000 € 
  • Yrityksen kaikkien omistajien on asuttava pysyvästi Suomessa 
  • Yrityksellä on oltava suomalainen pankkitili 
  • Yrityksellä on oltava toimisto Suomessa 
     

 

Tutustu CapitalBoxin yrityslainan ehtoihin tarkemmin