Julkaistu09.06.2021
Viimeksi muokattu
20.10.2023

Vakuudeton yrityslaina – yksi termi, monta merkitystä

Vakuudeton yrityslaina, reaalivakuus, henkilötakaus, yrityslaina ilman vakuuksia - jos haet yrityksellesi lainaa, on sinun hyvä tietää, mitä nämä lainatermit tarkoittavat.

Etenkin vakuudettoman yrityslainan kohdalla on tärkeää tietää, onko kyseessä reaalivakuudeton yrityslaina vai täysin vakuudeton yrityslaina, joka ei vaadi mitään vakuuksia. 

 

TUTUSTU VAKUUDETTOMAAN YRITYSLAINAAMME

 

Mitä vakuudeton yrityslaina yleensä tarkoittaa?

Yleensä vakuudettomasta yrityslainasta puhuttaessa tarkoitetaan reaalivakuudetonta yrityslainaa, jotka tyypillisesti vaativat omavelkaisen takauksen lainan myöntämiseksi.

Näin lainantarjoajat voivat myöntää reaalivakuudetonta yrityslainaa vastuullisemmin ja edullisemmin kuin täysin vakuudetonta yrityslainaa.

Tällaisten lainojen hakemisprosessi on usein huomattavasti nopeampaa kuin lainan, johon vaaditaan reaalivakuudet.

Omavelkainen takaus eli henkilötakaus tarkoittaa sitä, että itse yrittäjä henkilökohtaisesti asettuu vastuuseen hoitaakseen yrityslainan maksun, mikäli yritys ei siihen kykene.
On siis totta, että reaalivakuudettoman yrityslainan kohdalla ei tarvitse asettaa fyysisiä vakuuksia kuten rahaa, kiinteistöjä tai muuta omaisuutta eli asioita, joita etenkään uudella yrityksellä ei vielä välttämättä juurikaan ole.

 

Yrittäjä! Selvitä täältä, millaista yrityslainaa voisit hakea yrityksellesi

 

Yrityslaina ilman mitään vakuuksia

Reaalivakuudettoman yrityslainan lisäksi yrittäjän rahoitusvaihtoehtona on myös täysin vakuudeton yrityslaina, jonka saamiseksi ei tarvitse esittää mitään vakuuksia.

Lainanmyöntäjän näkökulmasta täysin vakuudettomat lainat sisältävät aina suuremman riskin, minkä vuoksi lainasummat ovat usein suhteellisen pieniä. Suurempi riski korottaa myös aina lainan hintaa.

Yrittäjällä voi kuitenkin joskus olla tarve nopealle käyttöpääomalle, joten yrityslaina ilman vakuuksia saattaa olla tarpeellinen rahoitusväline, vaikka se olisikin hieman kalliimpaa kuin muut vaihtoehdot.

Joskus voi myös olla sellainen tilanne, ettei yritys tai yrittäjä saa muualta lainaa, niin jolloin yrityslaina ilman vakuuksia voi olla ainoa vaihtoehto, kun lähdetään hakemaan lainarahoitusta yritykselle.

 

Yritysrahoitus ilman vakuuksia – sama kuin yrityslaina?

Riippuu täysin rahoitustarpeista, millaista yritysrahoitusta yrityksen kannattaa hakea. Yritysrahoituksessa vaihtoehtoina ovat jatkuva yritysluotto sekä vakuudeton yrityslaina.

Yritysluotolla usein tarkoitetaan luotollista yritystiliä eli yrityslimiittiä. Se on joustava ja jatkuva luotto, jota yritys voi käyttää jatkuvasti tarpeidensa mukaisesti. Tarvittaessa luottorajoja pystyy myös nostamaan, jos sille on tarvetta.

Vakuudeton yritysluotto sisältää jonkinlaisen maksusuunnitelman, jonka mukaan yritys lyhentää luottoa kuukausittain vähintään jonkin minimisumman verran.

Vakuudeton yrityslaina sen sijaan on kertalaina, joka nostetaan kerralla yrityksen tilille. Kertaluontoisuuden vuoksi sitä haetaan usein yrityksen aloittamisvaiheessa tai jonkin yhden hankkeen rahoittamiseksi.

 

Tutustu yritysluoton -ja lainan eroihin tarkemmin

 

Yrityslainan reaalivakuus ja takaus – tätä ne tarkoittavat

Rahoituslaitokset ja pankit vaativat joidenkin lainojen kohdalla vakuuksia tai vähintäänkin takauksen lainan myöntämiseen liittyvien riskien pienentämiseksi. CapitalBoxilta voit hakea myös lainaa vakuuksilla, mikäli yritykselläsi on lainan takauksena käytettävää omaisuutta, kuten maaomaisuutta tai kiinteistöjä.

 

Yrityslainan reaalivakuus – vakuutena fyysinen omaisuus

Fyysinen omaisuus kuten rahatalletus, yrityksen omistama kiinteistö tai arvopaperit kelpaavat reaalivakuudeksi yrityslainalle.

Reaalivakuudet voivat olla helposti rahaksi muutettavia asioita tai esineitä, joiden rahallinen arvo on hyvin tiedossa ja ne säilyttävät arvonsa hyvin. Tällöin puhutaan käteispantista. 

Kiinnityspantti on useimmiten maapalsta, kiinteistö tai jokin muu vaikeammin siirreltävä tai rahaksi muutettava reaalivakuus, jonka yritys voi asettaa pantiksi lainaa hakiessaan.

 

Yrityslainan takaus – tyypillisesti omavelkainen henkilötakaus

Etenkin vakuudeton laina vaatii usein omavelkaisen henkilötakauksen, mutta myös joskus vakuudellisen lainan vakuuksien lisäksi voidaan tarvita henkilöä takamaan velan maksu.

Käytännössä yrittäjä asettuu vastaamaan yrityksen lainan maksusta samalla tavalla kuten, jos hän olisi ottanut henkilökohtaista lainaa.

 

Hae vakuudetonta yrityslainaa näissä tilanteissa

Listasimme muutaman tilanteen, joissa vakuudeton yrityslaina voisi olla sopiva vaihtoehto yrityksen toiminnan ylläpitämiseksi ja edistämiseksi.

  • Yritys ei saa pankista lainaa reaalivakuuksien tai muiden vaatimusten täyttymisen puuttuessa.
  • Yrityksen rahantarve on pikainen ja lainaa tarvitaan parin pankkipäivän sisällä.
  • Pankin myöntämä laina tai luotto ei riitä yrityksen tarpeeseen ja se tarvitsee lisärahoitusta.

Tilanteita, joissa saatetaan tarvita joustavaa yrityslimiittiä:

  • Sesonkipainoitteinen yritystoiminta
  • Tilapäinen kassavaje ja hetkellisesti matala kassavirta
  • Toiminnalle tärkeiden laitteiden pikainen korjaaminen tai hankkiminen.

Yrittäjät.fi vuoden 2020 pk-yritysbarometrin mukaan liian kireät vakuusvaatimukset olivat yksi yleisimmistä syistä jättää hakematta rahoitusta, vaikka sille olisikin ollut tarvetta.

Tämän vuoksi tarjoamme vakuudetonta yrityslainaa, sillä haluamme olla tukemassa menestyvää ja kannattavaa suomalaista yritystoimintaa.

Mikäli yrityksesi tarvitsee vakuudetonta yrityslainaa, voit käyttää lainan kustannusten laskemisessa CapitalBoxin lainalaskuria.

 

Lue lisää yrityslainojen vakuuksista
 

Vaatiiko CapitalBox erityisiä vakuuksia lainojensa turvaamiseksi?

CapitalBox myöntää lainaa yrityksille ilman vakuuksia perustuen liiketoiminnan peruskäsitteisiin, kuten kassavirtaan, luottotietoihin ja muihin mittareihin, jotka kuvaavat yrityksen terveyttä, ei niinkään minkään yrityksen omaisuuden arvoon. Yritystoiminnan luottokelpoisuuden lisäksi yrityksen luottoprofiilin arvioinnissa otetaan huomioon omistajan henkilökohtainen luottoluokitus, liiketoimintaan käytetty aika sekä kassavirta. Tämä mahdollistaa vakuudettoman yrityslainan monille terveille yrityksille, vaikka niillä ei olisi erityistä vakuutena käytettävää omaisuutta.

Kun pieni yritys ottaa lainan CapitalBoxilta, yrityksen omistaja antaa lainalle henkilökohtaisen takuun, mutta omistajan henkilökohtaiseen omaisuuteen ei muodostu panttioikeutta. 

Henkilökohtaisia takuita käyttämällä yritysomistajat voivat saada rahoitusta jopa yhden arkipäivän kuluessa ilman, että vakuudeksi tarvitaan kiinteistöä, varastoa tai muita kiinteitä varoja. Omaisuutta ei myöskään tarvitse evaluoida tai sen arvoa arvioida. 

Jos yrityksesi toiminta on terveellä pohjalla, mutta et ole varma siitä, onko sinulla riittäviä vakuuksia, hae yrityslainaa CapitalBoxilta tai soita meille puhelinkonsultaatiota varten.  

Vakuudetonta lainaa ja sen edellytyksiä yritys voi arvioida mm. seuraavien yleistysten avulla: 

  • Pankkilainat: Pankit vaativat yleensä erityisen vakuuden, omaisuuden panttioikeuden + henkilökohtaisen takauksen 
  • Laiterahoitus: Laitteet toimivat vakuutena + henkilökohtainen takaus 
  • CapitalBox-laina: Ei vaadi omaisuutta vakuudeksi, vaaditaan henkilökohtainen takuu 

CapitalBoxin yrityslainat mahdollistavat tervettä kasvua tukevan vakuudettoman lainan yrityksille, joilla ei ole vakuutena käytettävää omaisuutta. 

 

HAE VAKUUDETONTA LAINAA

 

Usein kysyttyä vakuudettomista yrityslainoista

Mikä on vakuudeton yrityslaina?

Vakuudeton yrityslaina on luotonantajan myöntämä laina, joka ei edellytä minkäänlaista vakuutta yritykseltä tai sen omistajalta. Päätös perustuu yksinomaan hakijan luottokelpoisuuteen.

Myöntävätkö pankit vakuudettomia yrityslainoja?

Pankit eivät yleensä myönnä yrityslainoja ilman jonkinlaista yksilöityä vakuutta. Pankit arvioivat mieluummin yrityksen luottokelpoisuutta tietyn omaisuuden arvon perusteella ja ottavat panttioikeuden näihin erityisiin varoihin. Tällä tavoin pankki voi merkittävästi vähentää omaa luottoriskiään.

Saako CapitalBoxilta yrityslainaa ilman vakuuksia? 

CapitalBoxin yrityslainat mahdollistavat tervettä kasvua tukevan yrityslainan myöntämisen monille yrityksille, joilla ei ole vakuutena käytettävää omaisuutta. Yritystoiminnan ollessa terveellä pohjalla myönnämme yrityslainaa ilman reaalivakuuksia.