Julkaistu05.08.2021
Viimeksi muokattu
11.10.2021

Miksi yritys tarvitsee yrityslainan?

On monia syitä, joiden vuoksi yritys saattaa tarvita yrityslainaa. Yritykset esimerkiksi ottavat yrityslainaa palkatakseen lisää työntekijöitä tai alihankkijoita tai laitteiden hankintaan. Nämä ovat kaikki päteviä syitä, joiden vuoksi yritys voi hakea yrityslainaa, ja on monia muita syitä, jotka eivät ehkä ole koskaan tulleet mieleesi.

 

Ennen kuin otat lainaa

Voi olla hyödyllistä muistuttaa itseäsi taustatutkimuksen tärkeydestä ennen yrityslainan harkitsemista. Sinun on mietittävä, miksi haluat ottaa lainan, mitkä sen vaikutukset ovat ja kuinka paljon lainaat.

Lue lisää – kuinka paljon suomalaiset yritykset ottavat yrityslainaa?

Yrityslainan ottaminen on iso päätös, joka vaatii jonkin verran taustatutkimusta. Päätöksentekoon kannattaa varata aikaa, jotta valitset yrityksellesi parhaiten sopivan rahoitusvaihtoehdon.

Jotkut pienyritykset välttelevät lainoja, eli ne pelkäävät hakea rahoitusta. Joko siksi, että ne eivät usko, että niillä on tarpeeksi hyvä luottokelpoisuus, tai koska ne ovat epävarmoja siitä, onko niillä varaa takaisinmaksuihin, mikä itsessään voi olla riittävä syy lykätä lainan hakua. Usein yritys kuitenkin tarvitsee pääomaa tehdäkseen rahaa, joten joskus velan ottamatta jättäminen voi myös estää yrityksesi kasvua.

 

17 syytä, miksi yritykset lainaavat rahaa

Yrityslainan ottamiseen on monia syitä, joista jotkut vaikuttavat itsestään selviltä ja toisia et ehkä ole ajatellut. Hyvä tarkoitus on sellainen, joka on hyvin harkittu ja liittyy yrityksesi tarpeisiin, yrityksesi liiketoimintatavoitteisiin tai liiketoimintamahdollisuuksiin, jotka ovat nousseet esiin ja joihin sinun on vastattava. Alla on 15 syytä ottaa yrityslaina riippumatta siitä, oletko yksinyrittäjä vai osakeyhtiö ja otatko yrityslainan takaajan kanssa vai ilman:

 

1. Yrityksen perustaminen

Jotkin harvat yritykset lainaavat rahaa start-up-yrityksille, jotka eivät pysty osoittamaan vähintään kuuden kuukauden tuloja. Sinun on kyettävä myymään yritystäsi sekä osoittamaan hyvä ja kestävä liikeidea sekä siihen liittyvä pitkän aikavälin budjetti. 

Lue lisää yrityslainasta uudelle yritykselle

 

2. Lisää käyttöpääomaa

Käyttöpääoma – päivittäiseen liiketoimintaan tarvittava raha – on suuri syy siihen, miksi yritysten on haettava yrityslainaa. Yrityksellä voi olla monista syistä käteisvaje. Satunnainen kassavirta, liiketoiminnan kasvuvauhti ja kausiluontoiset myyntivaihtelut ovat vain muutamia syitä siihen, miksi yritykset hakevat käyttöpääomalainaa. Lue lisää siitä, mikä on nopein tapa saada yrityslainaa. 

Lue lisää maksuvalmiuden merkityksestä

 

3. Varaston ostaminen

Vähittäiskaupat tarvitsevat usein yrityslainaa varastojensa täydentämiseksi, varsinkin kun myynti lisääntyy tiettyinä vuodenaikoina. Esimerkiksi suosittuja joululahjoja myyvä yritys voi ottaa lyhytaikaisen lainan tuotteiden ostamiseksi ennen joulukautta ja maksaa sitten lainan takaisin kausimyynnin tuotolla.

Lue lisää kaupan alan rahoituksesta

 

4. Laitteiden osto

Lähes kaikki yritykset tarvitsevat jonkinlaisia laitteita. Olipa sinulla sitten leipomo, rakennusyhtiö tai vuokratyöyritys, tarvitset varmasti jonkinlaisia laitteita. Tarvitset ehkä huippuluokan koneita tai riittävää yritysvaatetusta tai haluat ostaa tai liisata autoja yrityksellesi.

 

5. Laajentaminen uuteen sijaintiin

Laajentaminen uuteen sijaintiin on suuri hanke, joka vaatii paljon pääomaa, mutta jolla voi olla valtavia etuja ajan kuluessa. 

 

6. Palkkaa ammattilaisia

Työntekijät ovat yrityksille merkittävä kulu. Palkat, työnantajan maksut, verot, vakuutukset, eläkkeet, koulutus, etuudet, bonukset jne. yhdistettynä vakituiseen työsuhteeseen ovat raskas vastuu, joka vaatii harkittua rekrytointia. Oikeiden taitojen löytäminen on kuitenkin elintärkeää kasvun kannalta, ja pitkällä aikavälillä onnistunut rekrytointi kannattaa.

 Lue lisää – miten löytää oikeat työntekijät?

 

7. Laajenna tuotteita tai palveluita

Kasvuvaiheessa olevien yritysten sekä vakaiden yritysten, jotka yrittävät kasvattaa tuloja tai pysyä kilpailukykyisinä muiden kanssa, on ajoittain laajennettava tarjontaansa. Riippumatta siitä, miten aiot saavuttaa tuote- tai palvelulaajennuksen, maksuerä tai muu yrityslaina voi auttaa sinua tekemään tarvittavat investoinnit, jotta tarjouksesi pysyvät tuoreina ja osuvina.

 

8. Verojen maksaminen

Ihannetapauksessa yritykset varaavat rahaa yritysverojensa maksamiseen. Tämä ei kuitenkaan aina toimi näin, minkä vuoksi yritykset ottavat lainoja verojen maksamiseksi. Verojen maksamatta jättämisen sijaan yritykset saattavat harkita yrityslainan käyttämistä verojen maksamiseen ajallaan.

Lue lisää – vuoden 2021 yritysverojen määrä-ajat

 

9. Hiljaisen kauden läpi selviäminen

Jos omistat kausiliiketoimintaa tai yksinkertaisesti kohtaat rahavirtaongelmia aika ajoin, lainan hankkiminen hiljaisesta ajanjaksosta selviytymiseen auttaa yritystäsi pysymään pystyssä.

 

10. Toisen lainan jälleenrahoitus

Velkojen jälleenrahoituksesta on tulossa suosittu ja joskus välttämätön syy yrityslainan ottamiseen. Voit päättää jälleenrahoittaa yritysvelkasi, koska sinulle tarjotaan lainaa, jolla on paremmat korot ja palkkiot, tai voit päättää yhdistää useita lainoja yhdeksi lainaksi.

Lue lisää yrityslainojen yhdistämisestä

 

11. Toisen yrityksen ostaminen

Yritysostolaina tai laina yrityksen ostamiseksi on toinen suosittu syy lainan ottamiseen yritykselle. Tällaista lainaa voidaan ottaa nykyisen liiketoimintatarjonnan laajentamiseen ostamalla toinen yritys.

 

12. Kumppanin osuuden ostaminen

Joskus kumppanuus ei vain toimi. Mutta se, että yrityskumppanisi suostuu myymään osuutensa, ei tarkoita, että sinulla on välttämättä rahaa siihen. Näissä olosuhteissa voit saada yrityslainan kumppanisi osuuden ostamiseksi.

 

13. Rakennuskustannusten kattaminen

Eräs suosittu syy ottaa lainaa yrityksille on fyysisen toimipaikan laajentamiseksi tai parantamiseksi kunnostusten tai parannusten avulla.

 

14. Maksamattomat laskut

Yritykset, joilla on paljon maksamattomia laskuja, voivat ottaa tulevat tulot käyttöön joko yrityslainalla tai muulla lainatyypillä, jota kutsutaan factoring-rahoitukseksi.

 

15. Odottamattomien kulujen kattaminen

Yrityksillä on joskus odottamattomia kuluja, joita varten ne eivät ole budjetoineet. Jokin voi esimerkiksi rikkoutua tai asiakas on myöhässä laskujen maksussa, etkä voi kattaa jotain tärkeää maksusuoritusta. Näissä tapauksissa voit ottaa lyhytaikaisen yrityslainan odottamattomien kulujen kattamiseksi. 

 

16. Markkinointi

Markkinointi tai mainonta on liiketoiminnan kulu, joka voi maksaa paljon rahaa etukäteen, mutta toivottavasti maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä. Hakukoneoptimointi ja verkkomainonta, mainokset, mainostaulut, radiomainokset ja mainosmateriaalit ovat kaikki markkinointityyppejä, joita varten saatat tarvita lainaa, varsinkin jos palkkaat markkinointitoimiston saadaksesi hyviä tuloksia.

Lue lisää yrityksen markkinointivinkeistä

 

17. Liiketoimintamahdollisuuden hyödyntäminen

Aina silloin tällöin yrityksellä voi olla upea tilaisuus, joka on aivan liian hyvä ohitettavaksi – se saattaa olla suurempi projekti kuin mihin olet tottunut. Mahdollisuus, joka voi viedä yrityksesi seuraavalle tasolle. On todennäköistä, että saatat tarvita yrityslainan käyttääksesi tätä liiketoimintamahdollisuutta. 

Riippumatta siitä, miksi yrityksen on otettava yrityslainaa, varmista, ettet ole niin keskittynyt siihen, että kiirehdit asioita liikaa. Lue lainasopimus huolellisesti ja varmista, että kaikki on selvää, ja selvitä mahdolliset epäselvyydet lainanantajan edustajien kanssa.

 

Mikä on paras laina yrityksellesi?

Sinusta voi tuntua, että on monimutkaista selvittää, mikä laina sopii yrityksellesi parhaiten. Tutustu tuoreeseen blogipostaukseemme, joka saattaa auttaa sinua löytämään vastauksen tähän -> Mikä on paras laina minulle? 

 

Laske yrityksellesi sopiva yrityslainan määrä


 

Yli 6 vuoden kokemus suomalaisten  pk-yritysten palvelemisesta

CapitalBoxilta voit saada yrityslainan 2 000€ ja 250 000€ väliltä jopa 3 vuodeksi yrityksesi tarpeiden mukaan. Olemme palvelleet suomalaisia pk-yrityksiä yli 6 vuotta, ja tiedämme, että meillä on kyky tarjota oikea yrityslaina yrityksellesi.