Millainen yrityslaina sopii yrityksesi tarpeisiin?

 

Jos harkitset liiketoimintasi laajentamista tai etsit vaihtoehtoja odottamattomien kustannusten kattamiseksi, ulkoinen rahoitus voi auttaa yritystäsi saavuttamaan haluamasi tavoitteet. Ennen päätöksen tekemistä suosittelemme sinua pohtimaan, millainen rahoitus sopii juuri sinun yrityksesi tarpeisiin. 

 

Selvitä kuitenkin seuraavat asiat, ennen kuin aloitat tiedonhaun: 

  • Määritä, kuinka paljon rahaa tarvitset. 
  • Laadi toteuttamiskelpoinen liiketoimintasuunnitelma. 
  • Pohdi, kuinka kauan sinulla menee lainan takaisinmaksamiseen. 
  • Arvioi kykysi maksaa laina takaisin. 

 

Yleisimmät yritysrahoituksen tyypit: 

 

Määräaikaiset yrityslainat 

Määräaikainen yrityslaina on pankin tai muun vastaavan lainanantajan ennalta määritellylle summalle myöntämä laina, jolla on kiinteä takaisinmaksusuunnitelma ja joko kiinteä tai vaihtuva korko. 

Perinteisellä määräaikaisella yrityslainalla yritykselle voidaan myöntää lainaa jopa 1 000–500 000 euroa 3–7 vuoden takaisinmaksuajalla. 

Määräaikainen yrityslaina onkin yksi suosituimmista lainavaihtoehdoista ja nopeimmista keinoista saada rahoitusta yrityksellesi. Tällä yrityslainavaihtoehdolla liiketoimintaan voi saada lainaa 1 000–250 000 euroa, ja lainan voi maksaa takaisin osissa 1–36 kuukauden aikana.  

Määräaikaisella lainalla on joustavammat kelpoisuusedellytykset, ja lainaa voi hakea helposti verkossa. Lainanantajasta riippuen laina voidaan hyväksyä ja yritys voi saada rahoituksen samana päivänä, kun hakemus on lähetetty.  

Määräaikaisen rahoituksen helppouden vuoksi se voi olla myös kallis. Korkotaso on hieman pankki- tai yksityislainaa korkeampi. 

Määräaikainen rahoitus sopii esirahoitettaviin hankkeisiin, varasto- tai laiteinvestointeihin, laajennuksiin, saatavien tasaamiseen, ajoittaisen käteisvajeen kattamiseen tai käyttöpääoman lisäämiseen.  

 

Luottolimiitti  

Yrityksen luottolimiitti on ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen kuin luottokortti.  

Perinteisen lainan kaltaisen kertasumman sijaan luottolimiittiä hyödyntävät yritykset voivat käyttää heille myönnettyä luottoa milloin tahansa. Yritykset voivat käyttää luottolimiittiä haluamissaan summissa, kunhan lainan kokonaismäärä ei ylitä luottorajan kattoa.  

Korkoa maksetaan ainoastaan luotonottajan käyttämästä rahasummasta.  

 

Factoring eli laskurahoitus 

Factoringin avulla yrityksesi voi saada rahoitusta myymällä laskunsa kolmannelle osapuolelle (ns. factoring-yritys) alennusta tai maksua vastaan. Yritykset voivat valita joko perinteisen tai ns. ”silent factoring” rahoituksen väliltä. 

Perinteisessä factoring rahoituksessa yritys myy valitsemiensa laskujen saamisoikeuden factoring-yritykselle, joka maksaa yritykselle vastineena laskun arvon alennettuun hintaan – usein 70–85 % laskun nimellisarvosta. 

”Silent factoring” -rahoituksella yritykselle puolestaan jää oikeus periä lasku, joten laskunsaajalle ei lähetetä ilmoitusta factoring-ratkaisusta. Kun lasku on peritty, yritys maksaa takaisin saamansa summan sekä factoring-yrityksen maksut.  

 

Käteisvarojen ennakkomaksu 

Käteisvarojen ennakkomaksulla yritys saa nopean käteisennakon tulevaa myyntiä vastaan. Tämän tyyppinen yritysrahoitus on yleisesti ottaen saatavilla yrityksille, joilla on tasainen luottokorttimyynti, kuten vähittäiskaupat, ravintolat ja lääkärin vastaanotot.  

Yritykset saavat lainanantajalta kertasuorituksen ja maksavat sen takaisin, kun he tekevät myyntiä asiakkaille. Käteisvarojen ennakkomaksulla on tunnetusti korkea korkotaso, joka määräytyy ennakon pääomaan liittyvällä kertoimella.  

 

Yrityksille, jotka haluavat sijoittaa kasvuun tai kattaa ennakoimattomia kuluja 

CapitalBox tarjoaa käyttöpääomaa yrityksille, jotka haluavat investoida kasvuun. Lainaa on mahdollista saada 1 000–250 000 euroa. Lainan voi maksaa takaisin jo kuukaudessa tai vasta kolmen vuoden kuluttua.