Julkaistu30.09.2019
Viimeksi muokattu
26.04.2022

Yrityslainan ottaminen vai omasta pääomasta luopuminen - kumpi on parempi?

Useimmat yrittäjät tarvitsevat rahaa liiketoimintansa ensimmäisinä vuosina, ja usein tuo tarve ei tule vielä katetuksi yrityksen toiminnalla. He tarvitsevat siis ulkoista käyttöpääomaa, ja sitä voi saada joko lainamalla rahaa tai myymällä osan yrityksestä (eli luopumalla omasta pääomasta).

Toisinaan yrittäjä voi kääntyä perheensä puoleen rahoituksen toivossa, monet etsivät rahoitusta pankeilta tai ulkoisilta sijoittajilta. Olet varmaan kuullutkin muutamia näistä menestystarinoista, esimerkiksi:

  • Amazon.com: Perustaja Jeff Bezos sai 100 000 dollarin sijoituksen vanhemmiltaan perustaakseen kuuluisan verkkokauppansa.
  • SpaceX/Tesla: Elon Muskin ensimmäinen yritys Zip2 perustettiin alunperin hänen isänsä lainaamalla 28 000 dollarilla. Se myytiin Compaqille 307 miljoonalla dollarilla ja 34 miljoonalla osakeoptioita, minkä avulla Musk pystyi luomaan X.comin/Paypalin, SpaceXin ja Teslan.
  • GoPro: Nick Woodmanin vanhemmat lainasivat hänelle 235 000 dollaria, jotta hän pääsee alkuun. Woodmanin isä on yksi sijoituspankki Robertson Stephensin perustajista.
  • Poundland: Ison-Britannian suuri halpamyymäläketju sai alkunsa perustajansa Steve Smithin isän 50 000 punnan sijoituksella.
  • Squarespace: Perustaja Anthony Casalena sai 30 000 dollaria isältään vuonna 2003 rakentaakseen all-in-one-verkkojulkaisujärjestelmänsä.

On vaikea sanoa, olisivatko nämä yritykset nykyisen kaltaisia jättiläisiä, jos ne eivät olisi saaneet tarvitsemaansa rahoitusta toimintansa alkuvuosina.

Todellisuus riippuu toki omasta yrityksestäsi, toimialastasi ja riskinsietokyvystäsi. Riippuen omasta liiketoimintasuunnitelmastasi haluat todennäköisesti joko kasvattaa yritystäsi todella nopeasti, asteittain tai haluat vain ylittää tasaisen kauden.

Lue lisää – osakeyhtiön rahoitus

Lainaa toiminimelle – miten ja kuinka paljon?

Yrityslaina ilman pääomaa

 

 

Velka on edullisempaa kuin omasta pääomasta luopuminen

Kun tarvitset käyttöpääomaa yrityksellesi, pitkällä aikavälillä omasta pääomasta luopuminen on lähes aina kalliimpaa kuin lainan ottaminen.

Omasta pääomasta luopuminen merkitsee, että annat toiselle taholle tulevia voittojasi täyttääksesi lyhytaikaisen tai keskipitkän aikavälin tarpeen. Yrityslainassa sinulle aiheutuu toki korkokuluja, mutta se on väliaikaista. Kun maksat sen takaisin, oma pääoma pysyy koskemattomana.

 

TUTUSTU YRITYSLAINAN HYÖTYIHIN

 

 

Korkojen maksaminen voi pienentää verotaakkaa

Joissain maissa korkokulut pienentävät verotettavia tuottoja ja siten verojasi. Tämän vuoksi maksamasi efektiivinen korko on pienempi kuin nimelliskorko. Tästä kannattaa siis ottaa selvää.

Tällaiset pienemmät pääomakustannukset on otettava huomioon laskettaessa velan ottamisen tuottoa. Myös pienyritykset voivat käyttää sitä parantakseen yrityksensä rahoitusta.

 

Velka voi tehostaa toiminnan tarkoituksellisuutta

Velka tuo mukanaan rahan käyttöön ja sen sijoittamiseen liittyvän kurinalaisuuden, joka voi auttaa yritystäsi, erityisesti toimintasi alkuvuosina.

Yritykset eivät tietenkään ota velkaa vain tästä syystä, mutta sitä voidaan pitää tavallaan positiivisena velanottamisen sivuvaikutuksena.

Motivaatio jokaisen euron optimointiin katoaa, kun yrityksellä on paljon rahaa käytettäväksi. Liiallinen psykologia voi olla uhka pk-yrityksille, joiden on jatkuvasti parannettava keskittymistään ja pysyttävä ketterinä. Suuremman budjetin avulla yritykset voivat helposti siirtyä välttämättömyyksistä erilaisiin mukavuuksiin. Kun raha on tiukalla, kynnys rahankäyttöön on korkeammalla, koska jokaisen päätöksen ja maksun on oltava taloudellisesti perusteltavissa.

Tämä heijastuu myös yrityskulttuuriin ja työntekijöiden omaan vastuunottoon. Jokainen työntekijä pystyy vaikuttamaan arvon maksimointiin tuotannon jokaisessa vaiheessa.

Toki on olemassa tilanteita, joissa yrityslainan ottaminen ei ole paras ratkaisu. Jos kuitenkin hoidat tilanteen oikein, lainassa ei ole mitään pelättävää. Sitä voidaan käyttää strategisena työkaluna yrityksen kasvattamiseen ja se voi olla paljon edullisempi rahoitusvaihtoehto kuin muut. Nykyisessä kilpailuympäristössä sinun on oltava aiempaa tietoisempi kaikkien mahdollisten työkalujen hyödyntämisestä, jotta yrityksesi voi saavuttaa täyden potentiaalinsa.

 

HAE LAINAA YRITYKSELLE