Julkaistu24.11.2022
Viimeksi muokattu
24.11.2022

Miten avata yritykselle verkkokauppa?

On olemassa monia inspiroivia yrittäjätarinoita verkkokaupoista, jotka alkoivat yksinkertaisena harrastusprojektina, mutta jotka ovat kasvaneet salamannopeasti isompiin saappaisiin, ja joilla on nyt suuret varastot ja paljon työntekijöitä, voidakseen ottaa vastaan kaikki asiakkaiden tilaukset. Lue tämä blogikirjoitus ja saat hyödyllistä tietoa, joka toivottavasti inspiroi myös sinua omaan verkkokauppaseikkailuusi.

Miksi kannattaa avata verkkokauppa?

Ehkä sinulla on jo fyysinen myymälä ja haluat ajatella uusilla tavoilla. Verkkokaupan perustaminen voi olla keino kasvattaa yrityksen tuloja ja tuottaa enemmän tuloksia. Monille, jotka kulkevat yrittäjäunelma sydämessään, verkkokauppa voi olla hyvä paikka aloittaa. Verkkokaupan perustamiseen liittyy suhteellisen vähän kustannuksia ja nykyään on saatavilla monia digitaalisia (usein myös ilmaisia) työkaluja, jotka voivat auttaa sinua pääsemään hyvään alkuun.  

 

Mitä verkkokaupan avaamiseen tarvitaan?

Jotta voit avata verkkokaupan, sinun on ensin toki hoidettava yrityksen aloittamiseen kuuluvia tiettyjä pakollisia toimenpiteitä. Sinun on rekisteröitävä yrityksesi, sinulla on oltava y-tunnus ja sinun on rekisteröidyttävä arvonlisäverovelvolliseksi. Kun nämä muodollisuudet on hoidettu, voit jo kutsua itseäsi yrityksen omistajaksi! Jos perustat yrityksen ensimmäistä kertaa, on paljon huomioitavaa. Tsekkaa esim tämä postaus aloittavan yrittäjän muistilistasta

Liiketoimintasuunnitelmasi on oltava täsmällinen, mutta sinun on myös pohdittava, minkä tyyppisen yrityksen haluat perustaa. Jos sinulla on jo liiketoimintaa, muista muuttaa rekisteröintiä siten, että siitä käy ilmi, että liiketoimintaan kuuluu myös sähköinen kaupankäynti.

 

Verkkokauppoja koskeva lainsäädäntö

Kun sinulla on yritys, sinun on toki noudatettava useita lakeja, ja samapätee myös verkkokauppatoimintaasi. Tätä kutsutaan verkkokauppalainsäädännöksi. Laissa on muun muassa vaatimuksia, jotka koskevat tietoja, jotka sinun on asetettava saataville verkkosivustollasi (ns. tiedonantovaatimukset) ja esim. EU-alueella toimiville yrityksille yhdenmukaisen suojan takaaminen EU-alueen kuluttajille. Kun myyt verkossa, sinulla on aina oltava myös palautusoikeus tuotteillesi. Muista myös tutustua myyntiä ja alennuksia koskeviin sääntöihin ja säädöksiin.

On myös teknisiä vaatimuksia, kuten evästeiden käyttö ja pahamaineinen GDPR. Nämä ovat ratkaisevia tekijöitä, jotta voit varmistaa, että kohtelet asiakkaitasi ja heidän tietojaan vastuullisesti. 

Pysy myös ajan tasalla vakuutussopimuksista, jotka voivat olla merkityksellisiä yrityksesi kannalta.

Lue lisää yritysvakuutuksista. 

 

Kuinka paljon verkkokaupan avaaminen maksaa?

Verkkokaupan avaamisessa on se hyvä puoli, että sen voi aloittaa pienestä ja laajentaa vähitellen. Voit ostaa alkuun pieniä tuote-eriä, myydä ja lähettää ne kotoa käsin, ja jos sinulla ei ole paljon teknisiä vaatimuksia verkkokaupparatkaisulle, tämäkin löytyy edullisesti. Mitä enemmän liiketoimintasi kasvaa, sitä enemmän kustannuksia tulee. Pidä kuitenkin huoli, että voit keskittyä verkkokauppasi kehittämiseen ja yritystoimintasi vakiinnuttamiseen. Muista myös tuoda sisäinen myyjäsi esiin, kun teet sopimuksia palveluntarjoajien kanssa. Näin pääset pitkälle yrityksesi kanssa.

 

Muistilista verkkokaupan perustamiseen 

Verkkokauppasi alusta 

Verkkokauppa-alustan valinta on tärkeää. Valitsemasi verkkokaupparatkaisu voi olla monimutkaista vaihtaa toiseen myöhemmin, joten kannattaa ajatella pitkällä tähtäimellä valintaa tehdessä. Voi olla houkuttelevaa valita halvin pakettiratkaisu, mutta muista myös, millaisia kehityssuunnitelmia sinulla on verkkokauppasi suhteen ja tukeeko valitsemasi ratkaisu tätä tavoitetta.  

Kun verkkokaupparatkaisu on talo, hosting on tie. Tarvitset hosting-palvelun (verkkotilan), jonka avulla käyttäjät voivat käyttää verkkokauppaasi internetissä. Jos verkkokaupparatkaisuusi ei liity hosting-palvelua, löydät monia hosting-palveluntarjoajia yksinkertaisesti etsimällä tietoa verkosta.  

Myös maksupalvelut ovat tärkeitä perustaa. Tämäkin sisältyy usein pakettiratkaisuun, mutta varmista, että hankit useamman kuin yhden ratkaisun. Esimerkiksi MobilePay helpottaa käyttäjien ostosten tekemistä huomattavasti, joten mieti tarkkaan, millaisia maksuratkaisuja haluat tarjota.  

Varasto ja varasto  

Tuotatko itse tavaroita vai ostatko ne toimittajalta? Entä onko sinulla itse varastotilaa vai vuokraatko sitä ulkopuolelta? Monet aloittavat verkkokaupan kotoa käsin ja käyttävät kotiaan varastona, kun liiketoiminta on alkuun pienimuotoista. Kun liiketoiminta pääsee vauhtiin, on aiheellista harkita laajentamista ja varastotilan hankkimista. Näin yrityksen liikevaihto ja kustannukset seuraavat toisiaan.   

Toimitus  

Tilausten lähettämistä varten on parasta tehdä liiketoimintasopimus jonkin rahtiliikkeen kanssa. Markkinoilla on nykyään monia toimijoita, joten varmista, että löydät yrityksen, joka on joustava, luotettava ja täyttää vaatimuksesi.  

Rahoitus 

Yrityksesi kaikien menojen seuraaaminen voi tuntua ylivoimaiselta. Kuluja menee monenlaisiin sopimuksiin ja toimintoihin, mutta jos olet saanut budjettisi hallintaan, pääset varmasti pitkälle.   

Täältä saat vinkkejä yrityksen toimintabudjetin laatimiseen.   

Varmista, että sinulla on myös hyvä taloushallintojärjestelmä, sillä se voi säästää paljon työtä ja antaa sinulle aikaa keskittyä liiketoiminnan muiden osa-alueiden kehittämiseen.  

Verkkokaupan markkinointi  

Kun sinun on saatava potentiaaliset asiakkaat tietoisiksi verkkokaupastasi, voit käyttää monia kanavia. Voit tietysti levittää sanaa perinteisesti esim ystävien ja perheen kautta ja verkostoitua, mutta useimmiten tarvitaan organisoidumpia menetelmiä.  

Markkinointia on monenlaista. Voit esimerkiksi mainostaa sanoma- ja aikakauslehdissä, radiossa tai bussipysäkeillä olevilla ulkojulisteilla. Verkkokaupan kannalta ilmeisin markkinointitapa on kuitenkin digitaalinen markkinointi. Kun käyttäjät ovat jo verkossa, he ovat vain yhden klikkauksen päässä verkkokaupassasi käymisestä. Potentiaalisen asiakkaan saaminen verkkosivuillesi Googlen mainoksen tai sosiaalisen median perusteella on siis paljon lyhyempi tie kuin se, että hän itse hakeutuisi verkkosivuillesi nähtyään sen bussijulisteessa.  

Lue lisää markkinoinnista täältä

 

Uskalla yrittää  

Oletko laajentamassa liiketoimintaasi verkkokaupalla? Tarvitsetko suuremman varaston? Vai onko sinulla muita suunnitelmia yrityksesi suhteen? CapitalBox voi auttaa sinua rahoituksen kanssa. Tarjoamme yrityksellesi luottolimiitin toiminnan helpottamiseksi tai yrityslainaa, kun edessäsi on suurempia investointeja.  

 

Hae rahoitusta