Julkaistu09.11.2022
Viimeksi muokattu
11.11.2022

Miten kirjanpito toimii?

Jokaisen yrityksen omistajan on pidettävä kirjaa toiminnastaan. Tämä koskee sekä pieniä että suuria yrityksiä riippumatta siitä, mitä palveluja tai tuotteita ne tarjoavat. Kirjanpitoa säätelevät lait, ja sinun on oltava niistä tietoinen. Kirjanpito on hyvä nähdä tärkeänä osana työtäsi, ja sinun on opittava aiheesta tarpeeksi, jotta tunnet hallitsevasi taloutesi ja pystyt selviytymään tulevista haasteista. Kirjanpito voi olla hauskaa ja mielenkiintoista!

Mitä kirjanpito on?

Kirjanpito on käytännönläheistä - sitä voidaan verrata käsityöhön. Se on järjestelmä yrityksen taloudellisten tapahtumien (liiketoimintatapahtumien) hallintaan. Sinun on kirjattava jatkuvasti erilaisia talouteen liittyviä tapahtumia, kuten ostoja ja myyntejä. Nämä talletetaan eri tileille. Ennen kirjausten tekemistä valmistelet liiketoimintatapahtumia koskevat tositteet, kuten kuitit, laskut ja muut asiakirjat, jotta voit kirjata ja tilittää liiketoimintatapahtumat.

Yrityksen kirjanpito koostuu seuraavista osista

  1. Tositteet
  2. Perus- ja pääkirjanpito
  3. Tuloslaskelma ja taseet
  4. Tilinpäätös tai vuosikertomus.

Kirjanpito auttaa sinua tekemään erilaisia päätöksiä yrityksessäsi ja antaa sinulle mahdollisuuden kehittää liiketoimintaasi ja liiketoimintaunelmiasi.

 

Mitä kirjanpito tekee?

Kirjanpito koordinoi ja näyttää yrityksesi tiedot. Kirjanpidon avulla voit laatia kuukausittain ajantasaisia edistymisraportteja, jotka antavat vastauksia esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

  • Miten teillä meni tässä kuussa?
  • Miten tuloksesi vertautuvat edelliseen kuukauteen, vuosineljännekseen tai vuoteen?
  • Mitä luvut tarkoittavat?
  • Mitä tulokset kertovat? Mitä tämä tarkoittaa lyhyellä aikavälillä ja miten se vaikuttaa liiketoimintaasi pitkällä aikavälillä?
  • Kuinka paljon rahaa voit ottaa yrityksestä pois?
  • Mitä investointeja sinulla on varaa tehdä?

 

Et ole ainoa, joka haluaa tietää tilanteen - myös muut haluavat tietää, miten sinulla menee.

On sidosryhmiä, jotka ovat uteliaita siitä, miten yritykselläsi menee ja miten sitä johdetaan. Ne voivat olla esimerkiksi:

  • Veroviranomaiset - arvonlisäveron, sosiaaliturvamaksujen ja ennakkoveron tilitys.
  • Toimittajat - jos haluat käydä kauppaa luotolla (laskua vastaan).
  • Asiakkaat - pitkäaikaiset kumppanuudet edellyttävät usein hyvää taloutta.
  • Rahoittajat - kun tarvitset lainaa, lainanantaja haluaa tietää, että yritys on luottokelpoinen.
  • Sijoittajat - jos he aikovat ryhtyä osakkeenomistajiksi tai tarjota riskipääomaa, heidän on luotettava sinuun ja yritykseesi.

 

Miten tilit pitäisi säilyttää?

Manuaalinen kirjanpito

Kirjanpitoa on mahdollista tehdä käsin esim. sarakepäiväkirjaan, vaikkakin manuaalinen ja käsin tehtävä kirjanpito on melko vanhentunut metodi. Niille, jotka pitävät kirjaa manuaalisesti, on olemassa erilaisia päiväkirjamaisia lomakkeita, joita voit tulostaa ja käyttää kirjanpidossa. Voit myös tehdä oma päivittäistä kirjanpitoa. Tietoja ei kuitenkaan pidä säilyttää ohjelmassa, jossa merkintöjä voidaan muuttaa jälkikäteen, kuten Excelissä. Jos yrityksessäsi on paljon liiketoimia, tarvitset todennäköisesti pian kirjanpito-ohjelman.

Kirjanpitoohjelmisto

Sinun on käytettävä erityistä kirjanpito-ohjelmaa, joka on mukautettu kirjanpitolakiin. Markkinoilla on melko paljon kirjanpito-ohjelmia, ja valinnan tekeminen voi olla vaikeaa. Sinulla voi olla mahdollisuus kokeilla ohjelmaa tietyn ajan, ennen kuin sinun on maksettava ohjelmalisenssistä. Ota huomioon seuraavat seikat:

  • - Valitse ohjelma, jota on helppo käyttää ja ymmärtää.
  • - selvittää, mihin tukeen sinulla on oikeus -
  • varmistaa, että ohjelma on kaikkien kirjanpitolain säännösten mukainen.
  • - Kysy alan kollegoilta, mitä ohjelmistoja he käyttävät ja ovatko he tyytyväisiä.

Voi olla hyvä ymmärtää, että järjestelmiä ei ole kovin helppo muuttaa, kun ne ovat jo toiminnassa. Älä siis tee hätiköityä päätöstä, vaan tee perusteellinen tutkimus ennen kuin päätät miten haluat tehdä kirjanpitoa. Voit kokeilla ja tutustua useampaan ohjelmaan.

 

Aiotko tehdä kirjanpidon itse vai palkata apua?

Et ole ainoa, jonka mielestä kirjanpito on vaikeaa. Se vie aikaa, ja sinun on tunnettava ja noudatettava monia sääntöjä. Toisaalta opit paljon yrityksestäsi, jos teet kirjanpidon itse, mutta onko sinulla aikaa?

Jos päätät palkata kirjanpitokonsultin tai tilitoimiston, saat helpotusta, ammattimaista apua ja jonkun asiantuntevan keskustelukumppanin. Säästät aikaa, jonka voit käyttää ydinliiketoimintaasi.

Voit esimerkiksi löytää jonkun, joka voi auttaa sinua omalla alueellasi esimerkiksi kirjanpitäjien ja muiden ammattilaisten ammattijärjestöjen kautta. Esim Taloushallintoliiton sivuilta voit etsiä sopivia tilitoimistoja.

 

Olet vastuussa kirjanpitosi oikeellisuudesta

Yrityksen omistajana olet vastuussa siitä, että kaikki tehdään oikein - kukaan muu ei ole vastuussa! Siksi on tärkeää valita alusta alkaen oikea lähestymistapa kirjanpitoon ja kirjanpitoon. Kirjanpito ja kaikki tositteet on säilytettävä vähintään 6 tai 10 vuotta (riippuen kirjanpitoaineistosta) tilikauden päättymisestä.

Jos aiot palkata yrityksellesi kirjanpitokonsultin tai aiot investoida kirjanpito-ohjelmistoon, me CapitalBoxilla autamme sinua mielellämme! Voit hakea tarvitsemaasi rahoitusta sivuiltamme - vastraamme 24 tunnin sisällä.

 

Hae nyt!