Julkaistu16.08.2019
Viimeksi muokattu
22.09.2021

Mitä sinun pitää tietää vakuudettomista yrityslainoista

Useiden pienyritysten omistajien tavoin saatat huomata tarvitsevasi rahoitusta lyhytaikaisiin menoihin, kuten odotettua korkeammat veronmaksut, erilaiset korjaukset, tärkeiden välineiden hankinta, tai ehkä keskityt keskipitkän tai pitkän aikavälin investointeihin, kuten remontointtiin, laajentamiseen, varastointiin tai uusien työntekijöiden palkkaamiseen.

Jos olet vasta aloittamassa yritystoimintaasi, pankkiin meneminen ei ehkä ole kannattava vaihtoehto. Vaikka täyttäisit lainan saamisen vähimmäisvaatimukset, kuten vähimmäistoiminta-aika ja vuotuinen liikevaihto, sinua vaaditaan ehkä hankkimaan vakuudet pankin yrityslainalle.

Moni saattaakin jo tietää, kuinka vakuudelliset yrityslainat toimivat, sillä tämän tyyppistä lainatapaa on tullut käytettyä yksityiselämässäkin. Asuntolaina on parhaiten tunnettu vakuudellinen laina, koska vakuutena on ostamasi koti. Jos et pysty maksamaan asuntolainan eriä, lainanantaja voi lopulta ottaa haltuunsa kiinteistön. Vakuudellisen lainan ajatuksena on lainanantajan riskin poistaminen. Sen vuoksi monet pankit tarjoavat mielellään vain tämäntyyppisiä lainoja, erityisesti nuorille pienyrityksille, jotka ovat luonnostaan riskialttiita.

Useimmat pankit vaativat jonkin verran likvidejä varoja, jotka ovat helposti muunnettavissa käteiseksi ulosmittaustapauksessa. Mitä helpommin vakuudet ovat muutettavissa käteiseksi, sitä suurempi mahdollisuus on saada rahoitusta pankista. Pankkitoiminnassa nykyään käytetyimmät vakuudet ovat liikekiinteistöt, yrityksen laitteet, varasto tai tarvikkeet.

Useimmat ihmiset luulevat, että pankkilaina voi olla halvin vaihtoehto yrityslainan saamiseksi, mutta pankin yrityslainan kriteerien täyttäminen voi olla melko hankalaa ja selkeän vastauksen saaminen voi kestää jopa kuukausia. Tämäntyyppiseen lainaan tarvitut vakuudet on ehkä myös tarkistettava, mikä vain lisää aikaa ja stressiä pienyrityksellesi.

Hae yrityslaina ilman vakuuksia 

Vaikka vakuuksia tarjoamalla saatuja vakuudellisia yrityslainoja pidetään yleisesti ehdoiltaan parempina kuin vakuudettomia, on olemassa useita vakuudettomia yrityslainoja, joiden ehdot ovat samanlaiset ja jotka eivät vaadi yritysvakuuksia. Hakemus- ja hyväksyntäprosessissa säästämäsi ajan lisäksi rahoituksen saamisella silloin, kun yrityksesi sitä tarvitsee, voi olla suuri merkitys.

Tämä on tärkein syy, miksi yhä useammat pienyritysten omistajat kokeilevat vaihtoehtoja, kuten factoring-rahoitusta tai yksityisten lainanantajien tai finanssiteknologian myöntämiä lainoja. Factoring-rahoitus on mahtava vaihtoehto rahoittaa myyntilaskusi ja pitää toiminta vahvana ja menestyksekkäänä.

Suoraviivaisen hakemusprosessin sekä nopeiden vastaus- ja hyväksymisaikojen lisäksi jotkut näistä vaihtoehdoista luottavat enimmäkseen omavelkaiseen takaukseen. Se tarkoittaa, että jos nostat lainan, jossa on omavelkainen takaus vakuudellisen lainan sijaan, takaat, että sinä henkilökohtaisesti maksat velan, jos yrityksesi laiminlyö lainan.

Omavelkaisen takauksen ei pitäisi olla pelottavaa, mutta on tärkeää, että tiedät kuinka se toimii

On tärkeää ymmärtää, että omavelkainen takaus ei vaadi käyttöomaisuutta — kuten asunto tai perhekalleudet. Sinun on yleensä todistettava, että sinulla on jonkinlaisia varoja, jotta voit maksaa lainan laiminlyöntitapauksessa. Kukaan ei ota yrityslainaa ajatellen, ettei maksa sitä takaisin, mutta todellisuus on, että joskus yritys ei menesty ja kaikkia velkoja ei makseta takaisin. Siksi monet yksityiset lainanantajat, jotka tarjoavat vakuudettomia yrityslainoja, vaativat omavelkaiset takuut.

Toinen huomioitava asia on, että sinun on myös täytettävä tietyt kriteerit, jotta sinut hyväksytään omavelkaiseen takaukseen. Vaikka määrä ei olisi suuri, jotkut yksityiset lainanantajat tai finanssiteknologiayritykset saattavat pyytää sinua lähettämään luettelon kaikista varoistasi ja veloistasi hakemusprosessin aikana.

CapitalBoxilta voit hakea vakuudetonta yrityslainaa verkossa muutamassa minuutissa käyttämällä vain omavelkaista takausta ja saada vastauksen samana päivänä. Jokainen suomalainen yrityksen omistaja, joka on toiminut vähintään 6 kuukautta ja jolla on yrityspankkitili, voi olla oikeutettu varoihin, joiden takaisinmaksuaika on 6–24 kuukautta.

Yrityslainan saaminen ilman vakuuksia

Sinulla pitäisi aina olla suunnitelma lainan takaisinmaksamiseksi, kun otat yrityslainan pienyrityksesi rahoittamiseksi. Kysy aina itseltäsi, miksi haluat ottaa tämän lainan? 

Kun etsit rahoitusta yrityksellesi, sinun on selvitettävä, mikä on sinulle ja yrityksellesi tärkeää siinä vaiheessa. Lainan kulut ovat yksi seikka, mutta uuden asiakkaan saaminen, yrityksen kasvussa auttavan laitteiston hankkiminen, markkinointiin sijoittaminen tai uusien työntekijöiden saaminen saattavat olla fiksumpi sijoitus yrityksellesi kuin markkinoiden pienikorkoisimman lainan odottaminen. Sinä valitset.

Varmista, että ymmärrät lainaehdot

Ennen kuin hyväksyt minkäänlaista lainaa, kehotamme sinua tarkastelemaan yritystäsi ja rahoitustasi objektiivisesti. On tärkeää ymmärtää, että liiketoimintasuunnitelmasi ei välttämättä mene suunnitelmasi mukaisesti, huolimatta ponnisteluistasi ja aikeistasi. Käy läpi kaikki mahdolliset tavat, joilla kukin ehto voisi vaikuttaa yritykseesi ja henkilökohtaiseen talouteesi tulevaisuudessa.