Julkaistu02.03.2022
Viimeksi muokattu
07.06.2022

Maailma on sinun, jos haluat - naisyrittäjät ja yritysrahoitus

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8.3. Kuten vanha suomalainen sananlasku kuuluu “Jos ei olis akkoja, ei maailma pysyisi”. Ja sanavalinnoista huolimatta voisi kyllä todeta, että näinhän se on. Kuitenkin on mielenkiintoista tarkastella naisten ja miesten yrittäjyyden eroja.

Naiset ottavat miehiä harvemmin lainaa yrityksiinsä - sekä aloittamiseen että liiketoiminnan kehittämiseen. Miksi tämä on? Syitä on luultavasti monia, mutta yleisesti ottaen yhteiskunnallisista asenteista johtuen naiset voivat enemmän epäröidä liiketoimintataitojaan. Miksi näin tapahtuu, ei johdu siitä, että naiset olisivat vähemmän yritteliäitä tai taitavia yrittäjinä, vaan siitä, että miehillä on ollut perinteisesti hallitseva asema itsenäisinä ammatinharjoittajina. Tietoa ja taitoa on tärkeää tuoda myös naisnäkökulmasta, jotta aloittelevat naisyrittäjät tuntevat olevansa valmiita ottamaan vastaan uusia haasteita ja kehittämään liiketoimintaansa. 

 

Miltä naisyrittäjyys näyttää Suomessa? 

Tilastokeskuksen 2017 raportin mukaan Suomessa noin joka kolmas yrittäjä on nainen. Alle 35-vuotiaiden naisten osuus yrittäjistä on vain 15 prosenttia. EU:n lukuihin verrattuna suomalaisten naisyrittäjien lukumäärä kaikista työssä käyvistä naisista on hieman keskiarvon alapuolella (9% vs. 11,6%) mutta naisyrittäjien osuus kaikista yrittäjistä on lähes samalla tasolla.

Perustaessaan ja johtaessaan yritystä naiset kohtaavat miehiä enemmän haasteita lähinnä rahoituksen hankkimisessa, tarpeellisen tiedon ja koulutuksen saamisessa, verkostoitumisessa sekä yrityksen ja perhe-elämän yhteensovittamisessa. Suomen Yrittäjät haluavat kannustaa erityisesti tyttöjä näkemään yrittäjyyden vaihtoehtona elinkeinona ja unelmien toteuttamisessa. Naisten tulee olla mukana kehittämässä uutta ja vaikuttamassa meidän kaikkien tulevaisuuteen. Palvelusektorin yritykset ovat ylipäätään listan kärjessä aloittavien yritysten osalta, mikä johtuu todennäköisesti siitä, että esimerkiksi teollisuuden aloittaminen on yleensä huomattavasti kalliimpaa.  

 

Yrityslaina sukupuolesta riippumatta:  

Naisilla ja miehillä on sama mahdollisuus ottaa yrityslainaa, mutta raportit ja erilaiset tutkimukset osoittavat kuitenkin, että todellisuudessa lainanhakijat eivät ole jakautuneet näin tasapuolisesti. Suomen Yrittäjänaisten mukaan Suomessa naisten perustamien yritysten osuus yritysrahoitusta saaneista on vain viisi prosenttia. Unconventional Ventures raportoi naisten perustamien kasvuyritysten osuuden kerätystä rahoituksesta (erityisesti yrityksen alkuvaiheen rahoituksessa) vain yksi prosentti.    

 

Mikä pidättelee naisia?   

Vaikka lainojen tarjonta on sama, miehet lainaavat rahaa yritysten hoitamiseen useammin kuin naiset. Naiset ovat perinteisesti olleet varovaisempia yritysten perustamisessa ja rahan lainaamisessa yrityksen perustamiseen tai liiketoiminnan kasvattamiseen. Mutta tämä trendi on muuttumassa! Yhä useammat naiset hyödyntävät tarjolla olevia mahdollisuuksia ja erityisesti yrityslainojen osalta lainanantomahdollisuudet ovat lisääntyneet, mikä helpottaa kaikkia.

Mikäli olettamus naisten varovaisuudesta liiketoiminnassa pitäisikin joissain tapauksissa paikkansa, on hyvä kääntää näkökulmaa ja nähdä tällainen varovaisuus etuna. Harkinta ja ja kunnollinen pohjatyö rahoituksen suunnittelemisessa on erittäin järkevää ennen lainan ottamista. Toisaalta on harmillista menettää tärkeitä liiketoiminta- ja kasvumahdollisuuksia puuttuvan rahoituksen takia. Sinä pidät ohjat käsissäsi!  

 

Mitä mahdollisuuksia naisilla on rahoittaa yritystään?  

Voit vaikuttaa paljon yrittäjyyden onnistumiseen. Ota neuvoja muilta menestyksekkäästi yrityksiä hoitavilta naisilta ja miehiltä, etsi tietoa yrittäjyydestä verkosta, liity eri verkostoihin tai organisaatioihin, jotka voivat auttaa sinua yrityksen pyörittämisessä, etsi itsellesi yritysmentori, lue eri vaihtoehdoista yrityksen rahoitukseen, vertaa ja kilpailuta lainanantajia. Tieto on voimaa ja perusteellisten selvityksen avulla voit rohkaistua ottamaan seuraavan askeleen ja olla valmis vastaanottamaan tulevaisuuden haasteet ilman stereotyyppisiä esteitä tai pölyttyneitä perinteitä.

Kun olet valmis hakemaan yrityslainaa, sinulla on useita vaihtoehtoja. Voit lainata perheeltä tai ystäviltä, kääntyä pankin puoleen, etsiä bisnesenkeleitä tai sijoittajaa, tai ottaa yrityslainaa verkossa; mitä tahansa valitsetkin, löydät varmasti sinun tarpeisiisi sopivan ratkaisun.

Jos haluat hakea yrityslainaa CapitalBoxilta, sen hakeminen on helppoa. Se vie vain muutaman minuutin ja saat vastauksen jopa yhden työpäivän kuluessa.

Onnea matkaan! 

 

HAE YRITYSLAINAA